13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSănătateÎn ritmul actual de vaccinare, România și-ar atinge targetul de 70% abia...

În ritmul actual de vaccinare, România și-ar atinge targetul de 70% abia în 2022!

Țările trebuie să își intensifice ritmul de vaccinare până la sfârșitul lunii septembrie. Pentru a atinge obiectivul Comisiei Europene, imunizarea în UE ar trebui să fie de 5 ori mai rapidă. Comisia Europeană dorește ca 70 la sută dintre adulții UE să primească vaccinul anti coronavirus până la sfârșitul verii însă, în acest moment cel puțin, obiectivul pare a fi unul extrem de ambițios. Potrivit unei analize Politico.eu, dacă ritmul actual de vaccinare se va menține la nivel comunitar, blocul european, în ansamblul său, ar ajunge la doar 15% procent de vaccinare până la sfârșitul lunii septembrie. Pe baza mediei de vaccinare a săptămânii trecute, blocul european ar trebui să intensifice vaccinarea de cinci pentru a-și atinge ținta.

Obiectivul vaccinării face parte dintr-o listă de recomandări neobligatorii din partea Comisiei. Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, a descris marți această țintă ca fiind una „ambițioasă”, însă Comisia Europeană a evitat să ofere o dată limită clară. În acest context, ținând cont de termenul general oferit de Comisie – ”sfârșitul verii”, Politico.eu și-a calculat analizele având ca reper data de 22 septembrie.

În ritmul actual de vaccinare, Uniunea Europeană, în ansamblul ei, nu ar atinge ținta recomandată mai devreme de martie 2024. La extremă se află Bulgaria care, potrivit calculelor, la viteza actuală de vaccinare și-ar atinge targetul peste nu mai puțin de 19 ani și ar trebui să își mărească viteza de vaccinare de 29 de ori. În același timp, Letonia, spre exemplu, ar trebui să vaccineze de 17 ori mai rapid, Italia de 10 ori iar Ungaria de 9 ori.

Cu peste 857.00 de români programați până acum la vaccinare, în cadrul etapei a doua de vaccinare anti-COVID, România se află pe locul 3 al topului campioanelor vaccinării europene însă, dacă nu își va crește de trei ori viteza de vaccinare a populației, conform calculelor celor de la Politico, țara noastră ar urma să se poată conforma recomandărilor europene abia în luna decembrie a anului 2022.

În ritmul actual de vaccinare, România și-ar vaccina până în septembrie, anul curent, doar 26% din populația adultă, în topul vaccinărilor fiind depășită doar de Malta, cu 37% procent de vaccinare, și Marea Britanie, cu 83%. Practic, până în prezent, Malta este campioana UE, și și-ar ar putea îndeplini obiectivul Comisiei la timp dacă și-ar dubla numărul de doze zilnice, Marea Britanie nemaifiind membru al blocului comunitar și, în plus, debutând în campania de vaccinare cu câteva săptămâni mai devreme decât UE.

În prezent, mai mulți factori determină ritmul campaniilor de vaccinare, începând cu numărul de doze necesare, continuând cu provocări logistice, cauzate de furnizarea, transportul și depozitarea vaccinurilor, și chiar cu strategiile naționale de implementare a programului. Graficul s-ar putea schimba în următoarele luni, în funcție de noile evoluții ale vaccinului și de o mai bună coordonare a politicilor naționale de vaccinare.

Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă