6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSănătateImunizarea de turmă va rămâne doar un vis frumos

Imunizarea de turmă va rămâne doar un vis frumos

În SUA, știre de ultimă oră, pentru prima oară după aproape un an numărul infectărilor s-au redus sub 100.000, relatează New York Times.

Peste 150 de milioane de doze de vaccin au fost administrate în întreaga lume și par să fie eficiente, salvând pacienții de la moarte sau infecții severe, este de părere Zanny Minton Beddoes, redactorul șef al The Economist.

Însă nu există date semnificative despre cum funcționează acestea pe noile tulpini apărute recent.

Fabricarea și distribuirea vaccinurilor, suficiente pentru a imuniza cei 7.8 miliarde de oameni din lume, este o sarcină herculeană. Și mai e o problemă, relatată de presa străină, în ultima perioadă, este numărul cetățenilor care nu vor să se vaccineze e tot mai încreștere.

Imunizarea de turmă va fi aproape imposibilă într-un univers de timp destul de redus.

Marea Britanie a vaccinat peste 15 milioane de englezi

“Un sondaj de opinie realizat recent relevă că majoritatea britanicilor sunt de acord să împartă vaccinurile cu cei vulnerabili din alte țări”.

 

Conducerea companiei Facebook a anunțat că va bloca acele conturi care distribuie informații alarmante despre efectele vaccinurilor.

 Se spune, pe bună dreptate, că miracolele țin trei zile. Iată că vaccinarea pare un succes în Marea Britanie și în Israel. România era în top 12 Bloomberg, acum o săptămână. Ieri, coborâse la locul 18, asta datorită întârzierilor la livrarea acestora de către companiile producătoare.

La mai puțin de un an după ce virusul a fost recunoscut pentru prima dată, medicii au administrat deja 148.000.000 de doze. Israelul a reușit performanța de a vaccina și cu rapel pe toți cei de peste 60 de ani.  

Cercetările din etapa aceasta sugerează că vaccinurile opresc răspândirea virusului. Astfel, pandemia ar putea fi încetinită. Scopul e ca unitățile spitalicești să nu mai fie atât de încărcate, iar ATI-urile la limita maximă.

Dar nu totul este în roz bombon.

Jumătate din producția mondială a fost rezervată doar pentru 15% din populația sa. Aici e marea dilemă. Se vor putea vaccina cei 7,8 miliarde de oameni, fără ca virusul să dezvolte noi tulpini? Se întreabă un comentator The Economist.

Imunizarea de turmă a întregii populații a planetei rămâne doar un vis măreț. Va fi foarte greu, fie din cauza situațiilor grele ale unor țări, în organizarea distribuției, fie a existenței împotriviștilor.

 România a ratat întrecerea vaccinurilor

 Noile vaccinuri au fost proiectate și testate cu o viteză fără precedent. Noi, românii, puteam fi în elita mondială a producătorilor, dacă…

România a avut, grație echipei de la OncoGen din Timișoara, o variantă de vaccin încă din februarie. Autoritățile românești nu l-au sprijinit pe Virgil Păunescu, inventatorul acestuia.

Conform unui bilanț publicat recent, 378 de vaccinuri Covid-19 se află în diferite stadii de dezvoltare.

Dintre acestea, trei (realizate de Pfizer, Moderna și AstraZeneca) au îndeplinit regulile stricte pentru aprobarea reglementărilor în cel puțin o țară occidentală; încă două (realizate de Novavax și Johnson & Johnson) ar trebui să primească undă verde în curând. Două vaccinuri din China și unul rus au fost, de asemenea, autorizate în unele țări.

Se așteaptă ca marii producători mondiali să livreze cel puțin 1,8 miliarde de doze celor 92 de țări sărace doar în acest an, ca o supremă solidaritate, care n-a mai existat pe planetă, probabil, niciodată. Repartizarea se va face pe baza unor grile.

“România și-a reluat ritmul crescător al vaccinărilor” – Pro Tv

Niger, unde 50% din populație are vârsta sub 15 ani, va primi doze pentru fiecare adult de la COVAX. În schimb, Coreea de Nord, ai cărei adulți reprezintă 80% din populație, vor primi doar 0,7 doze pentru fiecare doritor să se vaccineze.

România și-a reluat ritmul crescător al vaccinărilor. Doar ieri 29.879 de persoane au fost vaccinate, cele mai multe cu doza de rapel. Au fost înregistrate 62 de reacţii adverse, din care 50 la persoane vaccinate cu Pfizer şi 12 la persoane vaccinate cu Moderna.

Dintre cele 29.879 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, 3.228 au primit prima doză de vaccin (262 – Pfizer și 3.026 – Moderna), iar 26.591 rapelul.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 62 de reacţii adverse, din care 50 la persoane vaccinate cu Pfizer şi 11 la persoane vaccinate cu Moderna.

De la începutul campaniei de vaccinare s-au folosit în total 1.113.975 doze de vaccin: 1.056.093 Pfizer și 57.882 Moderna.

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...

Sorin Grindeanu anunță finalizarea și punerea în trafic a încă 250 km de drum de mare viteză în 2025

În prezent, România beneficiază de o rețea rutieră de mare viteză de 1.280 km Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că România continuă să accelereze...
Ultima oră
Pe aceeași temă