9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSănătateImpostură cu parafă de la Ministerul Sănătăţii. UPDATE. Falsul medic, reţinut pentru...

Impostură cu parafă de la Ministerul Sănătăţii. UPDATE. Falsul medic, reţinut pentru 24 de ore

UPDATE: Miercuri seara, falsul medic a fost reținut pentru 24 de ore, urmând a fi dus în fața judecătorilor cu mandat de arestare preventivă. Însă, avocatul său, fostul procuror al DIICOT Ciprian Nastasiu, a anunțat că italianul chiar e medic, el având o diplomă de la Priștina, recunoscută de Ministerul Educației. „Domnul doctor are diplomă de medic recunoscută de Ministerul Educației. Este medic, a absolvit la Priștina. A fost reținut pentru înșelăciune. El este medic”, a spus avocatul lui Matteo Politi.

 

UPDATE: Bărbatul, cetăţean italian, a fost dus de poliţişti la Secţia 4 şi nu a făcut declaraţii jurnaliştilor. Totodată, poliţiştii au adus bagajele pe care bărbatul le avea la el atunci când a fost prins, la Vama Curtici.

 

UPDATE: Medicul Radu Ionescu a prezentat, într-un videoclip postat pe contul de Instagram, fotografii alei unei foste paciente operate de falsul medic italian Matteo Politi, precizând că este vorba de “o mutilare în urma unei operații de augmentare cu mastopexie”.

 

UPDATE: Falsul medic italian Matteo Politi, care a operat în mai multe clinici private, deşi absolvise doar opt clase, a fost reţinut miercuri dimineaţă, la vama Curtici. „În data de 06.02.2019, ora 06.11, la Punctul de Trecere a Frontierei Curtici (feroviar), I.T.P.F. Oradea, s-a prezentat pentru a ieşi din ţară, călătorind ca pasager într-un tren Inter Regio, pe relaţia București – Budapesta, numitul M. P., în vârstă de 38 de ani, care la controlul de frontieră s-a legitimat cu un paşaport italian. În momentul efectuării verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că pe numele persoanei era emisă o alertă, având ca obiect punerea in aplicare a unui mandat de aducere emis de către autorităţile române, persoana în cauză fiind cercetată într-un dosar de înșelăciune. Cetățeanul italian urmează a fi predat în cursul zilei unei echipe operative din cadrul Poliţiei Române, în vederea luării măsurilor legale ce se impun.”, se arată într-un comuncat Poliţiei.

 

UPDATE: Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că funcţionara DSP, întrebată de ce i-a dat italianului codul de parafă, a răspuns că “din milă”: “N-am înțeles de cine i-a fost milă și cine i-a indus această milă. Cu siguranță este vorba și de corupție aici. Vreau mai întâi să văd documentele, să văd dacă efectiv a intrat în sala de operație, dar există mărturii că a făcut-o. Poate era un talent nativ”. Pintea a precizat că italianul n-ar fi avut drept să solicite parafă şi că oricum nu avea dreptul, pentru că nu şi-a depus documentele doveditoare privind studiile la Colegiul Medicilor. Potrivit ministrului Sănătaţii, şirul neregulilor nu se opreşte la Direcţia de Sănătate Publică. 

 

UPDATE: Ministrul de Interne, Carmen Dan, cere verificări în cazul falsului chirurg care a șocat România. Direcţia de Sănătate Publică suspectează că parafa pe care falsul medic italian Matteo Politi a foslosit-o ca să convingă că e medic a fost eliberată ilegal. Funcționarul care i-a eliberat codul de parafă lui Matteo Politi, falsul medic care a operat în mai multe clinici deși absolvise doar opt clase, va fi mutat disciplinar până la finalizarea anchetei interne, anunța DSP, care precizează că vor fi verificate toate codurile de parafa eliberate în 2018. “Codul de parafă atribuit domnului Matteo Politi a fost eliberat în data de 23.03.2018 de către Biroul de Informatică și Biostatistică Medicală. Conducerea instituției a demarat o anchetă internă și a sesizat în conformitate cu prevederile legale în vigoare Comisia de disciplină de la nivelul DSPMB pentru analizarea modului în care funcționarul public din cadrul biroului mai sus menționat a soluționat solicitarea domnului Matteo Politi”, anunță Direcția de Sănătate Publică.

Cu toate acestea, se pune întrebarea de ce a fost lăsat să opereze în continuare falsul medic, dacă, între timp, Colegiul Medicilor din Bucureşti investiga deja cazul şi nu a alertat clinicile cu care acesta colabora. Printre victimele sale se numără şi artista Claudia Pavel (Cream), care, împreună cu sora ei, a mers la cabinetul medicului estetician italian Matteo Politi. Cele două chiar s-au pozat alături de pretinsul chirurg, anul trecut, la sfârșitul lunii noiembrie.

Între timp, medicul cu 8 clase a povestit că funcționa „normal” și că a dat bani grei pentru ca toate documentele să-i fie recunoscute: „Lucrurile despre care mass-media scrie în momentul de față sunt cele care s-au întâmplat în Italia, acolo unde cazul a fost închis și de acolo au plecat toate poveștile. Când am venit în România, am dat documentele originale cu tot cu parafă unui avocat care, plătit cu o sumă considerabilă, a întreprins toate procedurile necesare pentru ca toate hârtiile mele să fie recunoscute și au fost astfel obținute toate avizele de către ministerele aferente, cărora le-am plătit chitanțe și, astfel, mi-au eliberat toate documentele și actele pentru a lucra în România. După aceea, avocata mi-a zis că am toate actele necesare pentru a profesa în România. Pot folosi numele de Matthew Mode, am primit o scrisoare de la un notariat din România care îmi permite să folosesc acest nume” a povestit Matteo Politi, pentru www.spynews.ro.

 

 

______

Mattew Mode, alias Matteo Politi, fusese deja condamnat cu suspendare în Italia pentru impostură când s-a decis să vină în România să-şi exercite talentele de „chirurg estetician”. În vârstă de 39 de ani, bărbatul cu doar opt clase absolvite a obţinut avizul Ministerului Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică, înşelând vigilenţa funcţionarilor cu diplome şi atestate medicale falsificate. Astfel, escrocul italian a ajuns să opereze în România, chiar și la spitalul privat Monza, fără studii de medicină, fiind depistat de asistente că nu știa să-și pună mănușile, potrivit unei anchete jurnalistice realizate de ziarul “Libertatea”.

Bărbatul s-a dat în România drept chirurg plastician, folosind identitatea unui medic italian din Modena cu un nume asemănător, Luigi Vincenzo Politi, și nu intra singur în sala de operație. Încă din 2016, „chirurgul englez” oferea un interviu unei publicaţii mondene,  în care se pronunța, ca specialist de clasă, în legătură cu presupusul implant mamar al cântăreței Andreea Bălan. Apoi, din martie 2018, Matthew Mode începe să opereze în București, în nu mai puțin de patru clinici: Euromedical, Prestige, MH Medical Group și Monza, având o carte de vizită  impresionantă – a studiat în SUA și a lucrat în Marea Britanie, Spania, Italia și, acum, în România. Matthew Mode pretindea că a studiat la UPMC Presbyterian Shadyside Hospital și la The Johns Hopkins University School of Medicine. Potrivit informaţiilor apărute în presă, media plătită de pacienţi în clinica unde “Matthew Mode” opera era de 7000 de euro.

 

Sorina Pintea: Da, a operat în clinici  private cu o parafă

Ministrul Sănătății nu neagă că Direcția de Sănătate Publică a dat parafa, dar spune că l-au angajat ilegal clinicile. Ce nu a spus Sorina Pintea este de ce i-a dat DSP parafa cu care a intrat în sala de operații. Ca să practice, chirurgul fals avea nevoie de două avize: de la Colegiul Medicilor din România și de la Direcția de Sănătate Publică, instituție subordonată Ministerului Sănătății. „Nu a adus toate documentele. Ministerul Sănătății a analizat documentele pe care le-a adus, de fapt nu le-a adus personal. A avut o împuternicire. Și pentru că nu avea toate documentele nu a primit avizul, adică echivalarea diplomei”, a declarat Sorina Pintea. Ministrul Sănătății a precizat că și alte țări s-au confruntat cu astfel de probleme. De asemenea, Pintea a confirmat că falsul chirurg Matteo Politi a operat în clinci private, doar în baza unei parafe.

Orice medic străin care practică în România e obligat să obțină avize de la două foruri: Colegiul Medicilor (CMR) și Ministerul Sănătății. În cazuri excepţionale, când medicul practică ocazional sau vine în România pentru a ţine cursuri, este suficient avizul CMR. Cu alte cuvinte, clinicile care i-au permis lui Matthew Mode să opereze pacienţi nu au respectat reglementările legale. „Există cazuri în care mari profesori din străinătate vin să opereze pentru câteva zile la noi. Și ei solicită acordul Colegiului din România, așa e legea peste tot”, spune medicul Adriana Mihalaș, șefa avizărilor de la Colegiul Medicilor București. Dar Matthew Mode a sărit Colegiul Medicilor şi a mers direct la DSP.

Camuflat în Matthew Mode, Matteo Politi s-a dus la DSP și, pe baza unei diplome false de la facultatea de medicină din Priștina, a obținut ștampila! Apoi, chirurgul de renume internațional Matthew Mode a mers la Monza, le-a arătat avizul Ministerului Sănătății și le-a promis că, în scurt timp, va aduce și aprobarea de la Colegiul Medicilor. Cum notorietatea sa mediatică adunase deja coadă la programări, Monza l-a acceptat. În cele din urmă chirurgul plastician Ștefan Jianu s-a alertat şi a descoperit impostura „colegului” italian din sala de operaţie, pe care l-a reclamat la Colegiul Medicilor din Bucureşti, instituţie care a sesizat, la rândul ei, organele de urmărire penală. Contactat de jurnaliştii care au realizat investigaţia, falsul medic a refuzat să răspundă întrebărilor, motivând că „este plecat din țară cu probleme de familie”. Între timp, una dintre clinicile în care a operat falsul medic a anunţat că îl va da în judecată: „Grupul Monza anunță că se consideră parte lezată în acest caz și că a început demersurile legale împotriva lui Matteo Politi”. Reprezentanții unităţii sanitare precizează că falsul medic a efectuat o singură operație, în luna decembrie 2018, și că de atunci acesta nu a mai avut nicio colaborare cu clinica nici în Italia, nici în România. 

 

Matteo Politi mai are un dosar penal în România. A convins doi medici să-i plătească 11.000 de euro garanție pentru închirierea unui spațiu într-o clinică privată al cărei proprietar pretindea că este, dar a plecat cu banii medicilor, iar aceștia au făcut plângere la poliție.

 

Condamnare cu suspendare

Născut în Verona, Matteo Politi a primit în Italia în 2011 o condamnare de un an şi jumătate cu suspendare, pentru o infracțiune asemănătoare. Despre cazul său au scris și publicaţiile italiene la vremea respectivă, iar La Stampa titra în 2010: ”Clonând viaţa unui medic real, şi-a bătut joc de pacienţi şi spitale timp de doi ani”. „Nu are nici măcar bacul, dar a păcălit şase spitale din patru regiuni că este medic şi a reuşit chiar să-şi deschidă propriul centru de estetică”, scria şi cotidianul local Nuova Venezia. Se pare că totuşi a reuşit să păcălească directorii a şase clinici medicale din patru regiuni din peninsulă – Verona, Brescia, Torino şi Pordenone – unde a lucrat ca medic de gardă, făcând inclusiv vizite la domiciliile pacienţilor. Mai mult, şi-a deschis chiar şi un centru de înfrumuseţare Beauty & Beauty Center, unde practica diverse tratamente estetice, inclusiv injecţii cu acid hialuronic sau piercing-uri. A ajuns chiar să ţină cursuri la un centru de formare pentru chirurgi plasticieni din Verona. Ulterior, a beneficiat în mod fraudulos de ajutor de şomaj din partea statului Italian, primind mii de euro pe lună între anii 2009 şi 2010.  Înainte de a-şi descoperi „vocaţia” pentru medicină, în mod special pentru chirurgia estetică, tânărul escroc a lucrat la o companie de închiriat maşini.   

 

 

Precedent în Timişoara

În urmă cu aproape patru ani, un şarlatan francez s-a dat drept medic specialist şi a operat timp de doi ani 160 de pacienţi în Timişoara. François Pinori a sosit în România din Italia, unde şi-a câştigat un renume de specialist în probleme de coloană, care însă ştia şi meserie, făcând operaţii complicate la coloană prin laser la clinica privată Euroclinica, dar în unele dintre cazuri pacienţii români nu s-au vindecat. El a depus la Direcţia de Sănătate Publică Timiş diploma cu care atesta că este absolvent al Universităţii de Medicină din Paris, ulterior, dovedindu-se că documentele erau false.

 

Legislaţie prea laxă?

Conform Directivei europene 2013/55/UE privind recunoaşterea calificărilor profesionale, medicii, dentiştii, farmaciştii, asistenţii medicali generalişti, moaşele, veterinarii şi arhitecţii din UE îşi pot practica meseria pe întreg terioriul Uniunii fară să mai aibă nevoie de examene sau probe teoretice suplimentare.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...
Ultima oră
Pe aceeași temă