Decorat, miercuri, cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Comandor de către preşedintele Klaus Iohannis, Kluge a apreciat că România a reuşit să dovedească faptul că are capacitatea instituţională, solidaritatea comunitară şi un devotament eroic al lucrătorilor din sănătate, pentru a contribui la dezideratul comun al umanității de a se depăși în termenul cel mai scurt criza pandemică. Hans Kluge a mai susţinut că eforturile la nivel pan-european şi mondial trebuie unite pentru a accelera utilizarea vaccinurilor împotriva COVID-19.
„Uitându-mă la situaţia pan-europeană, am trei mesaje de transmis. Primul este că există speranţă, suntem optimişti, dar nu am ajuns încă la final, din cauza transmiterii rapide a variantelor de virus. Întreaga Europă este deja obosită în urma restricţiilor impuse. În acest sens, este foarte important ca publicul să nu fie extenuat, să aibă curaj, să respecte măsurile de sănătate publică. Ştiu că este o situaţie dificilă, dar maratonul nu este încă gata. Suntem pe ultima parte a lui şi de aceea efortul pare şi mai dificil acum. Nu mai avem mult până la final. Al doilea mesaj este că trebuie să ne unim eforturile la nivel pan-european, mondial pentru accelera utilizarea vaccinurilor împotriva COVID-19. (…) Al treilea mesaj este că trebuie să ne gândim cum să ne pregătim sistemele de sănătate pentru a reacţiona mai bine în viitor”, a declarat Kluge, într-o conferinţă de presă.
El a felicitat, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, cadrele medicale din România pentru munca depusă, declarând că medicii, asistenţii şi tot ce înseamnă cadre medicale sunt eroii acestei pandemii. „România este un exemplu pozitiv în regiune, luând măsuri cuprinzătoare şi oportune la timp, astfel încât să se poată gestiona această stare de urgenţă fără precedent. În ciuda faptului că această pandemie ridică în continuare probleme, România a reuşit foarte bine să îşi arate capacitatea instituţională, solidaritatea comunităţii şi devotamentul eroic al lucrătorilor din sănătate. Sunt foarte bucuros că ţara mea natală, Belgia, a recunoscut meritele unui medic român din Piatra Neamţ, Cătălin Denciu, declarându-l eroul anului 2020”, a spus oficialul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Directorul regional al Biroului pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Hans Kluge, s-a referit, miercuri, în declarația sa, și la programul comun al Uniunii Europene în ceea ce priveşte vaccinurile anti-COVID, pe care l-a considerat a fi „un lucru foarte bun” în contextul actual. „Cred că programul comun al UE în ceea ce priveşte vaccinurile este un lucru foarte bun în contextul actual. Desigur, nu putem compara ţări cum sunt Marea Britanie şi Israel cu un bloc de 27 de ţări şi fără acest mecanism comun de achiziţie lucrurile ar fi stat altfel. Declaraţia mea a fost de a accelera ritmul de vaccinare la nivel pan-european. (…) Trebuie să avem grijă şi de zona Balcanilor şi de zona de Est. Aşa încât, sunt câteva lucruri care pot fi făcute. Unul dintre ele ar fi să ne asigurăm că nu există la nivel naţional stocuri întregi de vaccin şi că vaccinul ajunge la beneficiari, că pur şi simplu este injectat în braţul celor care au nevoie de el”, a spus Kluge, în conferinţa de presă, pledând pentru abordrea comunitară a ezitărilor publice faţă de vaccin și pentru o cartografiere atentă a posibilităților de creșetere a capacităților de producţie pentru serurile anti Covid.
Potrivit Directorul regional al Biroului pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, un alt aspect imperativ ar fi acela că ţările nu ar trebui să ţină stocuri de vaccin, ci să îl împartă, să îl distribuie sau să îl revândă, astfel încât toate cadrele medicale să aibă acces şi să fie vaccinate.