Cei 13 ambulanţieri sunt cercetaţi sub control judiciar pentru că ar fi furat combustibil din cota lunară alocată autospecialelor, fiind acuzaţi de delapidare, fals și uz de fals. Acestora le este interzis să îşi exercite profesia, existând suspiciuni şi de ucidere din culpă. ”Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia a pus în mișcare acțiunea penală față de 15 inculpați, ambulanțieri în cadrul Serviciului de Ambulanță Corabia, pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare, fals și uz de fals. La data de 4 decembrie 2018 s-a luat măsura controlului judiciar față de 13 inculpati, fiindu-le interzisă exercitarea profesiei pe o perioadă de 60 de zile”, informează într-un comunicat IPJ Olt. Directorul medical al Serviciului Județean de Ambulanță Olt, Radu Nucă, a precizat că doar doi ambulanțieri de la Corabia nu sunt vizați de ancheta Parchetului.
SAJ Olt: „Nu puteam să facem poliţie cu ei”
Managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt, Marinela Prina, a declarat în exclusivitate pentru “România liberă” că s-au luat măsuri de suplimentare a posturilor de ambulanţieri la substaţia Corabia prin redistribuire de echipaje din judeţ, de la Balş, Caracal şi Slatina. „O să redistribuim ambulanţierii de pe trans-port, o să-i punem pe urgen-ţă şi o să dăm transportul nemedicalizat probabil la un furnizor privat, pentru că avem această posibilitate legală. Avem şi ajutorul colegilor de la SMURD, fiind coordonaţi de 112. Problema nu este lipsa de personal în zonă. Sunt trei echipaje, exact cum au fost întotdeauna, pentru că se acordă ore suplimentare, se redistribuie din teritoriu”. Marinela Prina a precizat pentru RL că, în urma unei anchete interne, s-a constatat că şoferii de pe ambulanţă, care au un venit net lunar de 5.000-6.000 de lei, se încadrau în consumurile normate de combustibil, de 10%. Aceasta a mai spus că nu au putut fi făcute verificări în mod constant, pentru că „nu puteam să facem poliţie cu ei. Dacă nu se încadrau în consum, le opream pe statul de plată. Să zicem că ieşeau 10 lei sau 12 lei lipsă la carburanţi, din evidenţele noastre, suma se reţinea din salariu şi se recupera debitul”.
8 decese suspecte, cercetări in rem
Oamenii legii au luat atitudine atunci când i-au surprins furând combustibil din maşinile de salvare, după ce a crescut numărul cazurilor în care s-a reclamat că autospecialele nu mai reușesc să ajungă la oamenii în nevoie din cauza lipsei de combustibil. „În dosar se efectuează cercetări pentru ucidere din culpă, investigăm opt decese survenite în intervalul 2013-2018 care ar putea fi în legătură de cauzalitate cu intervenţia la aceste evenimente. Urmează să stabilim dacă această deplasare cu viteză redusă e în legătură de cauzalitate cu decesele“, a precizat Marian Sorin Lia, prim-procurorul Parchetului Corabia. El a mai spus că „serviciul de ambulanţă are anumite normative, adică deplasarea trebuie făcută într-un anumit regim de viteză, pentru acea viteză consumul este normat la o anumită cantitate, iar pentru că ei se deplasau cu o anumită viteză, diferența și-o însușeau”. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, Sorin Lia, a declarat că, în unele cazuri, ambulanţele au plecat către cazuri şi după 70 de minute, deşi protocolul impune două minute. Magistratul a explicat că ancheta se desfăşoară „in rem” şi ambulanţierii nu au fost acuzaţi, încă, de ucidere din culpă: „Investigăm dacă au fost persoane care şi-au pierdut viaţa din aceste motive. Se efectuează cercetări in rem, cu privire la faptă. Nu s-au formulat cercetări către vreunul dintre angajaţi”.
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au efectuat până acum 17 percheziții la domiciliile unor persoane și la sediul unei unități medicale din orașul Corabia. Este vorba de Ambulanța Corabia, unde anchetatorii suspectează 16 angajați că ar fi furat în ultimii ani motorină. În prezent continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de delapidare, dar nu au fost luate măsuri împotriva persoanelor audiate, pentru că deocamdată nu s-a stabilit prejudiciul și nici nu se știe cantitatea de motorină susceptibilă că ar fi fost furată. În cadrul acţiunii au fost angrenaţi luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Olt și jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de -Jandarmi Olt.
Explicaţii puerile şi abateri tolerate
În timpul percheziţiilor făcute în vara acestui an, anchetatorii au descoperit sute de litri de motorină la o parte dintre şoferi, existând şi situaţii în care un ambulanţier avea în stoc nedeclarat şi 200 de litri de combustibil. Angajaţii de la Ambulanţa Corabia justificau acest surplus prin faptul că îl foloseau la maşinile personale, inclusiv tractoare sau tiruri. Pentru unii dintre şoferi au fost deschise de-a lungul timpului procese în instanţă pentru recuperarea prejudiciului, fiind şi cercetaţi disciplinar la locul de muncă. Cu toate acestea, până acum, în -ciuda evidenţelor, nici un ambulanţier nu a fost concediat, conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt considerând că astfel de “obiceiuri” se regăsesc şi la alte servicii de ambulanţă din ţară. De pildă, s-a constatat că au fost intervenţii la caz în judeţ în care o ambulanţă a parcurs 20 de kilometri în 40-45 de minute. O diferenţă mare de timp de la momentul solicitării unei ambulanţe şi cel al prezentării la caz s-a înregistrat la o solicitare venită la Staţia Corabia de la Spitalul Corabia undeva în jurul orei 19.35, iar ambulanţa a ajuns la 21.45, distanţa dintre cele două puncte fiind de doar 300 de metri.
Acuzații
Ambulanțierii de la stația Corabia sunt acuzați de procurori că, timp de cinci ani, au furat combustibil din autospecialele destinate transportului pacienților, pentru a acoperi furtul apelând inclusiv la metoda rulării cu viteze mai mici decât cele impuse de gravitatea cazurilor medicale.
„Dacă mergeau încet, trebuia să avem genocid la Corabia! Sunt doar trei decese pe an. Orice unitate sanitară se confruntă cu riscul de deces al pacienţilor. Sunt morţi găsiţi la domiciliu, în stop cardio-respirator, s-au făcut manevre de resuscitare, dar fără succes. Noi avem aceste decese studiate.“(Marinela Prina, manager SAJ Olt)
Serviciul de Ambulanță Corabia are 18 șoferi. 15 au fost puși sub acuzare pentru delapidare, fals și uz de fals, 13 având interdicția de a-și mai exercita atribuțiile de serviciu.