În lumea esteticii și a chirurgiei plastice, excesul de piele de la nivelul pleoapelor, cunoscut sub numele de blefaroșalazis, poate fi mai mult decât o problemă de ordin estetic. Pentru multe persoane, odată cu înaintarea în vârstă, această afecțiune poate ajunge să afecteze câmpul vizual și calitatea vederii. În aceste situații, blefaroplastia devine o soluție esențială, cu beneficii atât estetice, cât și funcționale, care contribuie la restabilirea unui aspect natural al pleoapelor și la îmbunătățirea sănătății ochilor.
De ce apare blefaroșalazisul și cum se manifestă
Una dintre cele mai comune cauze ale blefaroșalazisului este procesul natural de îmbătrânire. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pielea devine mai subțire, mai puțin elastică și mai predispusă la pierderea de colagen și elastină. Aceste modificări duc la slăbirea tonusului pielii, rezultând un exces cutanat în zona pleoapelor și, eventual, hernierea pungilor de grăsime.
Procesul de lăsare a pleoapei superioare poate fi influențat și genetic. Dacă membrii familiei au avut această afecțiune, există o probabilitate crescută ca și alte generații să o dezvolte. Pe lângă aceste cauze, expunerea la soare poate accelera procesul de îmbătrânire a pielii, contribuind astfel la deteriorarea colagenului și elastinei.
“Excesul de piele de la nivelul pleoapei superioare poate exercita o presiune suplimentară asupra mușchiului ridicator al pleoapei și poate duce treptat la slăbirea lui. Acest lucru poate avea ca rezultat îngustarea câmpului vizual, deoarece pleoapa superioară coboară în mod constant peste linia vizuală și interferează cu vederea normală. În cazurile severe, această restricție a câmpului vizual poate afecta activitățile de zi cu zi și poate crește riscul de accidente sau alte probleme legate de siguranță”, afirmă Dr. Maria Dinu, medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă.
Restabilirea armoniei estetice și funcționale a pleoapelor prin bleaforaplastie
Corectarea excesului de piele de la nivelul pleoapei superioare se face prin chirurgia estetică a pleoapelor, procedură numită blefaroplastie. Această intervenție se adresează persoanelor care doresc să-și îmbunătățească aspectul și să reducă senzația de oboseală sau îmbătrânire a privirii. Prin blefaroplastie, pacienții pot experimenta nu numai o transformare estetică, ci și o ameliorare a funcției vizuale și a confortului ocular.
„Intervenția de blefaroplastie se face în regim ambulatoriu și durează aproximativ 45 de minute. În baza unui consult preoperator, medicul chirurg stabilește diagnosticul și indicația pentru blefaroplastie. În etapa preoperatorie, se efectuează un set de analize de sânge și se realizează un desen meticulos pentru a planifica poziționarea inciziei în șanțul natural al pleoapei, astfel încât incizia să fie invizibilă. În timpul intervenției, se administrează anestezie locală, se îndepărtează excesul de piele și, dacă este necesar, se deschid punguțele de grăsime pentru redistribuire sau excizie. Apoi, se efectuează sutura la nivelul pielii și se aplică peristrips-uri, mici benzi adezive cu rol în susținerea zonei asupra căreia se intervine chirurgical. Firele și peristrips-urile sunt menținute timp de 7 zile, după care acestea sunt îndepărtate”, declară Dr. Maria Dinu, medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă.
După blefaroplastie,pacienții pot experimenta o durere minimă, care poate fi gestionată eficient cu medicamente prescrise de medicul chirurg. În ziua operației, este recomandat să se evite activitățile care implică o tensionare excesivă a ochilor, cum ar fi privitul la televizor, cititul îndelungat sau utilizarea laptopului. Pentru a reduce umflarea și disconfortul, este recomandată aplicarea de comprese reci pe ochi în mod regulat.
Efectele blefaroplastiei se observă imediat după intervenție, dar rezultatul final va fi vizibil în întregime după remiterea edemului postoperator, care poate dura până la trei luni. În acest timp, zona operată se va vindeca complet, iar cicatricea va deveni imperceptibilă.
Conform Dr. Maria Dinu, efectele blefaroplastiei sunt de lungă durată, de la 10 până la 15 ani. Cu toate acestea, este important să înțelegem că blefaroplastia nu oprește procesul natural de îmbătrânire. Astfel, în timp, pot apărea din nou semnele de îmbătrânire, iar pacienții pot decide să repete procedura.
Cele mai frecvente reacții adverse ale blefaroplastiei sunt hematomul și vânătăile. Acestea pot fi adesea observate în primele zile după intervenție și pot persista aproximativ 10 -14 zile, până când dispar complet. Cu toate acestea, vânătăile se pot gestiona și masca eficient cu ajutorul machiajului, cum ar fi fondul de ten, oferind pacienților o soluție temporară pentru a diminua vizibilitatea acestora.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!