9 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăSănătateDisperare europeană: derogări la studiile clinice vaccin Covid-19

Disperare europeană: derogări la studiile clinice vaccin Covid-19

Dezvoltarea rapidă a vaccinurilor este esențială pentru oprirea pandemiei, consideră deputații europeni. Pentru a dezvolta, autoriza și face disponibile mai ușor vaccinurile COVID-19 sigure, ei au adoptat o derogare temporară de la anumite reguli pentru studiile clinice.

Studiile clinice pentru vaccinurile COVID-19 reprezintă o etapă consumatoare de timp înainte de autorizare, având în vedere că trebuie efectuate în mai multe state membre pentru a asigura reprezentările populațiilor cărora le sunt destinate vaccinurile și pentru a genera date solide și concludente.

Unele vaccinuri COVID-19 și tratamente deja dezvoltate pot fi definite ca organisme modificate genetic (OMG) și intră sub restricțiile directivelor Uniunii Europene privind OMG-urile. Întrucât cerințele naționale de evaluare a riscurilor de mediu ale studiilor clinice pe medicamente care conțin sau constau din OMG variază considerabil între statele membre, este necesară o derogare de la aceste reguli pentru a evita întârzierea semnificativă în dezvoltarea vaccinurilor și a tratamentelor care salvează viața.

Comisia Europeană a propus un regulament de derogare temporară – numai pentru perioada în care COVID-19 este o situație de urgență pentru sănătatea publică – de la anumite dispoziții din Directiva OMG pentru studiile clinice pe vaccinurile COVID-19 și tratamentele care conțin sau constau din OMG. Derogarea ar trebui să se aplice numai operațiunilor necesare pentru desfășurarea etapei de încercare clinică și pentru utilizarea compasivă sau de urgență în contextul COVID-19.

Cele mai citite

“Piedone nu este primul în București, sondajele sunt manipulate”, estimează rectorul SNSPA

Candidatul Cristian Popescu Piedone nu este, în mod real, principalul favorit în intențiile de vot pentru Primăria Capitalei, estimează rectorul SNSPA, Remus Pricopie. Rectorul SNSPA...

Astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan / Șansa plutește-n aer, dar lipsește un Dudu Georgescu

Se pare că toate astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan în fotoliul de primar general. Altfel nu se explică bătălia oarbă pentru căutarea...

Ambasadorul Rusiei, despre așa-zisa datorie de 4 miliarde de dolari. Dacă România dovedește că nu e adevărat, “vom da o dezmințire”

Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, susține că Ambasada Rusiei ar putea da o dezmințire cu privire la ceea ce afirmase în chestiunea Tezaurului...
Ultima oră
Pe aceeași temă