5.6 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăSănătateCum ne îmbolnăvesc compuşii toxici din mediul nostru de zi cu zi

Cum ne îmbolnăvesc compuşii toxici din mediul nostru de zi cu zi

Conform cifrelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, un cuplu din 6 se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește obținerea unei sarcini pe cale naturală. Pe lângă amânarea maternității, problemele de sănătate de la nivelul aparatului genital sau bolile grave la vârstă tânără și contactul cu substanțe chimice din apă, aer, alimente ori recipiente de plastic se află pe lista factorilor de risc pentru infertilitate.

Specialiştii care tratează sute de cupluri infertile atrag atenția asupra impactului grav pe care îl are poluarea asupra concepției. “Infertilitatea afectează peste 25 de milioane de cetățeni europeni, 1 din 6 cupluri din întreaga lume confruntându-se cu dificultăți în încercarea de a avea copii. În fiecare an, numărul persoanelor care se adresează clinicilor de fertilitate crește cu 8-9%. Tot mai multe studii și cercetări în domeniul fertilității atrag atenția asupra factorilor toxici foarte răspândiți în mediul nostru de zi cu zi, în relație cu reproducerea și riscurile asociate. Dacă multe cauze ale infertilității, avorturilor sau anomaliilor fetale rămân adesea necunoscute, unele întrebări își pot găsi răspunsul în stilul de viață modern și expunerea la produse chimice comune, prezente în mediu, alimente sau produse utilizate zilnic. Cei mai incriminați compuși sunt prezenți peste tot în mediul înconjurător. Bisfenolul A și alți bisfenoli, ftalații, parabenii, metalele grele sunt prezente în ambalajele sticlelor de apă, cutii de plastic sau aluminiu, produse de curățenie, cosmetice sau alte produse de îngrijire personală, cum sunt vopselele de păr, fixative sau ojă”, avertizează dr. Laura Dracea (foto), medic primar ginecolog, expert în FIV.

Pubertatea precoce, efect alarmant al expunerii la produsele toxice

Un alt fenomen îngrijorător care poate fi pus pe seama acestor chimicale este și instalarea pubertății precoce, conform unui studiu efectuat de Universitatea din California. Vârsta medie a primei menstruații a scăzut în Europa în ultimii 200 de ani de la 18 ani la sub 13 ani, iar specialiștii au corelat această situație cu o creștere masivă a producției de substanțe chimice, de 23 ori mai mare în 2005 față de 1945. Substanțele chimice se găsesc peste tot în jurul nostru: în alimente, în cosmetice, în produsele de curățare și îngrijire, în vasele de gătit. Bisfenolul, ftalații, toluenul și formaldehida sunt printre cele mai periculoase. Prin expuneri succesive, organismul poate intra în dezechilibru hormonal, cu un rol-cheie în instalarea infertilității.

“Expunerea la o serie de produse chimice, metale, gaze, microorganisme din mediu a fost asociată cu alterarea mecanismelor endocrine și imunologice și, în final, cu afectarea reproducerii. Compuși eliberați din materialele plastice, incluzând ambalajele pentru mâncare sau băuturi, precum și compuși din produse cosmetice sau hârtia termică pentru chitanțe au fost asociați cu efecte estrogenice la bărbați, toxicitate asupra ovocitelor și uterului și apariția unor malformații. Unii compuși chimici au fost interziși în anumite țări, dar, din păcate, înlocuiți cu alții netestați sau care s-au dovedit, la rândul lor, nocivi. Efectele expunerii la compușii toxici se transmit și la generațiile următoare, contribuind, alături de alți factori, la creșterea constantă a prevalenței problemelor imunologice și reproductive”, atrage atenţia specialistul. 

 

SOLUŢII

Substanțele chimice din plastic, cutii de aluminiu, produse cosmetice și de curățenie, pesticidele și chiar bacteriile din aparatele de aer condiționat – toate pot afecta sistemul imunitar și fertilitatea. Ce putem face? Experţii ne îndeamnă să consumăm mai puțină carne, să alegem alimente din surse cât mai curate, să folosim cosmetice naturale, să bem apă din surse sigure și să reciclăm plasticul.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Pet Shop: Locul unde găsești tot ce ai nevoie pentru animalele de companie

Animalele de companie sunt parte din familie, iar îngrijirea lor presupune acces la produse de calitate, hrană adecvată și accesorii utile pentru a le...

Mark Rutte a făcut un apel către statele membre ale NATO să-și majoreze cheltuielile pentru apărare

Secretarul General al NATO, Mark Rutte, a făcut un apel către statele membre ale alianței să-și majoreze cheltuielile pentru apărare peste pragul actual de...

Comisia de la Veneția, despre anularea alegerilor în România: „Nu trebuie să se bazeze exclusiv pe informații clasificate”

Raportul publicat luni de Comisia de la Veneția analizează condițiile în care o Curte Constituțională poate invalida alegerile, subliniind că acest lucru este permis...
Ultima oră
Pe aceeași temă