Aparatul dentar reprezintă o soluție eficientă pentru îmbunătățirea esteticii și a sănătății orale, fiind folosit în majoritatea cazurilor în care există probleme de aliniere a dinților. Alegerea corectă a aparatului dentar depinde de mai mulți factori, iar vârsta reprezintă unul dintre elementele esențiale în procesul decizional. Ghidul actual își propune să vă ajute să decideți asupra momentului oportun pentru planificarea vizitei la medicul ortodont, cât și să alegeți în mod corect aparatul dentar, în funcție de stadiul dezvoltării dinților.
Care este momentul potrivit pentru a avea un aparat dentar?
Una dintre cele mai comune întrebări adresate medicul stomatolog, cand trebuie sa-mi pun aparat dentar, nu poate avea întotdeauna același răspuns, deoarece momentul potrivit pentru a începe tratamentul ortodontic cu aparat dentar poate varia în funcție de particularitățile fiecărei persoane. În general, medicii ortodonți recomandă începerea tratamentului în perioada adolescenței sau înainte de aceasta, atunci când maxilarele sunt încă în dezvoltare. Cu toate acestea, aparatul dentar poate fi recomandat și pentru adulți, în funcție de necesitățile individuale.
Aparatul dentar reprezintă o soluție doar în anumite cazuri, iar necesitatea purtării sale este stabilită de către medic, în urma unei evaluări complexe. În cazurile complexe, în care există probleme structurale sau condiții medicale care pot face tratamentul ortodontic dificil sau ineficient, medicul poate să ofere alternative sau să considere că aparatul nu aduce beneficii semnificative. De asemenea, în cazul pacienților adulți cu probleme dentare minore și care nu doresc să recurgă la un tratament ortodontic extins efectuat într-o clinica dentara, pot exista alternative mai puțin invazive sau estetice, cum ar fi fațetele dentare.
Ce avantaje oferă un implant dentar?
Implanturile dentare oferă o ancorare solidă, similară cu cea a dinților naturali, astfel că asigură stabilitate și durabilitate pe termen lung. De asemenea, implanturile stimulează creșterea osului, prevenind astfel atrofia și menținând integritatea structurii osoase a maxilarului sau mandibulei. Alte avantaje implant dentar:
– menținerea sănătății gingiilor (implanturile dentare nu afectează țesuturile gingivale în mod negativ, spre deosebire de alte opțiuni de înlocuire a dinților);
– nu există riscul de a forma carii (deoarece sunt fabricate din materiale rezistente la carii, nu există riscul dezvoltării cariilor pe suprafața implanturilor);
– nu necesită ajustări ale dinților vecini (înlocuirea unui dinte cu un implant nu implică ajustări sau intervenții la nivelul dinților învecinați sănătoși);
– rezistență la decolorare (implanturile dentare sunt rezistente la decolorare, aspectul estetic inițial fiind păstrat în timp).