-3 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSănătateCriză la Spitalul Sfântul Pantelimon: Medicii nu mai vor să lucreze cu...

Criză la Spitalul Sfântul Pantelimon: Medicii nu mai vor să lucreze cu asistentele din dosarul morților suspecte

Medicii de la ATI ameninţă cu demisia din nou şi refuză să mai lucreze cu asistentele din dosar de teamă de teama că vor fi şi ei acuzaţi de practici criminale, la fel ca cele două doctoriţe, transmite Antena 1.

Ministrul Rafila şi managerul caută o soluţie pentru a asigura gărzile, iar Ordinul Asistenţilor va decide soarta asistentelor.

Lipsa de personal, la terapia intensivă de la Pantelimon, ar putea duce la un nou blocaj – gărzile la ATI să nu poată fi asigurate de luna viitoare. Deja, la spital lipsesc patru medici anestezişti. Cele două doctoriţe acuzate de omor sunt în concediu pentru 45 de zile, încă un medic şi a luat concediu fără plată, iar un altul şi-a dat demisia. Cei rămaşi refuză să lucreze cu asistentele care au declarat la Parchet că au administrat medicamente fără ştirea doctorilor.

În luna aprilie, la spitalul Pantelimon a izbucnit scandalul morţilor suspecte


Pentru că toţi ameninţă cu demisia, scandalul a ajuns din nou la Ministrul Sănătăţii. Alexandru Rafila a discutat azi din nou cu managerul spitalului. „Comportamentul defensiv al unora dintre medici este de înţeles. Am discutat şi cu dânşii şi cu domul profesor Bubenek să găsim o soluţie pentru asigurarea gărzilor în perioada următoare, iar dacă sunt necesare anumite măsuri administrative, managerul este în măsură nu înseamnă să dea afară pe cineva, dar organizarea internă şi funcţionarea secţiei poate să fie îmbunătăţită”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

În privinţa asistentelor de la ATI implicate în dosar, acuzate că nu ar fi respectat indicaţiile medicilor, decizie luată pentru a prelungi viaţa bolnavilor, după cum susţin ele, doar ordinul asistenţilor poate lua o decizie. Pe numele denunţătoarei, la ordinul asistenţilor sunt depuse peste 100 de plângeri semnate de medici şi asistenţi din spital. Inclusiv spitalul a făcut plângere pentru abuzuri, certuri şi chiar ameninţări, potrivit surselor Observator Antena 1.
„Practic, va fi tranşată situaţia în momentul dat dacă putem sau nu să continuăm ancheta, dacă este cineva implicat sau nu în acest caz. Numai comisia de etică are competenţa asta. Ceea ce ştiu este că comisia a încercat să stea de vorbă cu toţi cei care au fost implicaţi în acest caz”, a declarat Carmen Mazilu, preşedinte Ordinul Asistenţilor.

În luna aprilie, la spitalul Pantelimon a izbucnit scandalul morţilor suspecte. Denunţul a fost făcut la parchet de directorul de îngrijiri după ce o altă asistentă a povestit că unii medici ar fi scăzut doza de noradrenalină anumitor pacienţi care mai apoi au decedat. Câteva luni mai târziu, două doctoriţe au fost arestate şi mai apoi eliberate în dosarul în care sunt acuzate de omor calificat cu premeditare.

Cele două doctorițe de la Sf. Pantelimon acuzate de omor calificat cu premeditare vor fi puse în libertate

Cele două doctorițe de la Secția ATI a Spitalului „Sf. Pantelimon”, acuzate de omor calificat cu premeditare în cazul morții unui pacient, vor fi eliberate după ce Curtea de Apel București a admis, marți, contestația acestora împotriva măsurii arestării preventive.
Decizia instanței este definitivă. Doctorițele de la Secția ATI a Spitalului „Sf. Pantelimon” fuseseră arestate preventiv pentru 30 de zile pe 8 august, fiind acuzate de omor calificat și tentativă de omor calificat, ambele cu premeditare.

Acestea au contestat decizia Tribunalului București, iar Curtea de Apel București a dispus eliberarea lor marți.

Motivele acuzării celor două doctorițe

Procurorii susțin că, în martie și aprilie, doctorițele au redus doza de noradrenalină, un medicament esențial pentru menținerea tensiunii arteriale, la un pacient internat la terapie intensivă, ceea ce a dus la stopul cardio-respirator al acestuia.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Chiriile exorbitante plătite de statul român

Ministerul Fondurilor Europene achită 2,4 milioane de euro anual, pentru sediul său din nordul Capitalei Fostul ministru al Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a afirmat că...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...
Ultima oră
Pe aceeași temă