Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Colegiul Medicilor: Medicii de familie nu sunt protejați la pătrunderea într-un focar

Colegiul Medicilor din România atrage atenția Ministerului Sănătății că nu-i poate obliga pe medicii de familie să facă servicii medicale pentru care nu se poate asigura protecția față de infectarea cu Covid-19.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 15.10.2020 - 14:50

„Medicilor de familie nu li se poate solicita să facă servicii medicale pentru care nu există posibilitatea de asigurare a protecţiei împotriva contaminării aşa cum s-ar întâmpla la pătrunderea în focarul infecţios cunoscut.

Echipamentul de protecţie - chiar dacă ar exista – nu poate fi folosit pentru că nu există spaţii şi condiţii de echipare-dezechipare, decontaminare (duş imediat), de neutralizare a echipamentului, condiţii de transport la domiciliu în focar şi de la domiciliul pacienţilor izolaţi.

Un medic de familie infectat/bolnav, deci indisponibilizat pentru pacienţii de pe lista sa, ar crea consecinţe dezastruoase în lanţ privind furnizarea de servicii pacienţilor respectivi; s-ar crea un dezechilibru major privind accesul pacienţilor la servicii medicale în asistenţa medicală primară, având consecinţe şi pentru celelalte paliere ale sistemului, mai ales pentru unităţile de primire urgenţă şi aşa sufocate de solicitări.”, susține Colegiul Medicilor într-un comunicat de presă emis joi, preluat de News.ro.

Medicii de familie atrag atenția decidenților guvernamentali că activitatea cabinetelor de medicina familiei se desfășoară în baza unor contracte ce respectă o Hotărâre de Guvern și nu se pot emite ordine directe către aceștia pentru efectuarea unor servicii în afara negocierilor și fără cuprinderea acestora în Contractul Cadru și Normele de aplicare ale acestuia.

Comentarii