Digitalizarea are un orizont foarte larg în sectorul medical. În cazul sănătăţii, activitatea se poate sumariza în mai multe laturi – prima poate fi o activitate de investigare, istoricul sănătăţii sau al bolii unui pacient, diagnosticul, a declarat Codruț Săvulescu, Senior Solution Manager Huawei România, prezent la videoconferința ZF Conectăm România.
Pandemia a accelerat digitalizarea în sănătate, cu accent pe tratarea problemelor după ce au apărut. Acum, însă, trebuie să se îndrepte către prevenție, către rezolvarea problemelor de la primele simptome.
„Digitalizarea în medicină este acea revoluţie care transformă focusul de la bolnav spre menţinerea sănătăţii omului. Este o metodă de a schimba, activitatea de prevenţie a sănătăţii oamenilor. Altfel, digitalizarea poate fi explicată şi prin rezultatele secundare – scăderea cheltuielilor, acoperirea deficitului de medici”, spune Săvulescu.
Importanța conectivității
Importanța conectivității este dată de faptul că garantează colaborarea între toate domeniile – între medici, spitale, diverse sectoare medicale – e important şi atunci când se face o investigaţie să existe un doctor la distanţă care să îmi ofere o a doua opinie. „Conectivitatea permite monitorizarea roboţeilor pe care îi inventăm în zona medicală – în zona de curăţenie, spre exemplu, sau roboţi care să distribuie medicamente”, arată Săvulescu.
„Suntem destul de digitalizaţi, dar ducem lipsă de colaborare între spitale şi medici, nu că nu există, dar nu e facilitată de o structură dedicată. Unificarea tuturor bazelor de date, accesul unui medic la toată istoria unui pacient, şi nu e nevoie decât de un centru de date de unde orice medic şi clinică poate avea acces.”
„O problemă interesantă este cea de colaborare între bazele de date ale spitalelor, clinicilor, centrelor medicale. Din 2017 am început să punem bazele unui concept – spitalul inteligent – cu două elemente care ţin de concentrarea bazelor de date într-un singur punct. Dar spitalul inteligent se bazează pe colaborare. Această soluţie conţine un cloud care poate fi distribuit sau concentrat, la nivel naţional, conţine modulele de lucru uzuale pentru medici şi pacienţi, un grup de diagnoză colectivă, modul de conectare intraspitalier”, explică Săvulescu.
„Principalul focus pe care îl voi avea va fi ideea de standardizare în zona medicală. Pentru că mi se pare că lucrăm disparat. Având un standard vom putea crea dosarul electronic de sănătate care pare să fie primul punct pe agenda de lucru a „dirijorului” acestui concert. Digitalizarea ţine şi de adopţie, nu doar de tehnică. Aş merge în sfera asta a a validării avantajelor pe care le poate aduce digitalizarea. M-ar bucura dacă ar exista o concentrare de iniţiativă în sensul prioritizării de iniţiativă”, mai arată Codruț Săvulescu.