7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSănătateChirurgia estetică şi bariatrică, tot mai căutate de români

Chirurgia estetică şi bariatrică, tot mai căutate de români

După cum explică într-un interviu pentru „România liberă“ dr. Carmen Giuglea, președinta Societății Române de Chirurgie Estetică, la reuniunea comună au fost dezbătute subiecte interesante şi de actualitate din domeniile chirurgiei de reconstrucţie, chirurgiei mâinii, microchirurgiei, cât şi subiecte ale chirurgiei estetice: faţă, rinoplastie, estetică mamară sau remodelare corporală.

Una dintre temele abordate în cadrul congresului comun s-a referit la chirurgia post-bariatrică, în contextul în care, de câţiva ani, chirurgia conturului corporal îşi face loc ca o ramură nou-apărută în cadrul chirurgiei plastice, ce s-a dezvoltat în corelaţie directă cu creşterea incidenţei obezităţii în lume. „După scăderea semnificativă în greutate (între 50 şi 120 de kg), pacientul care a suferit o intervenţie bariatrică de micşorare a volumului stomacului rămâne cu un exces de piele, pentru corecţia căruia este nevoie de asocierea mai multor intervenţii, pentru eliminarea pielii în exces de la nivelul abdomenului, sânilor, coapselor, feselor sau braţelor. Este nevoie de o evaluare corectă a pacientului şi de o cooperare bună cu acesta, dar şi de o echipă chirurgicală rodată, iar rezultatele sunt în general pe măsura eforturilor” – declară în interviul pentru „România liberă“ dr. Carmen Giuglea.

RL: Ce presupune chirurgia conturului corporal? Cât de utilă este pentru pacienţii români?

Dr. Carmen Giuglea: Putem discuta despre chirurgia conturului corporal în două situaţii distincte. Prima ar fi aceea în care pacientul care solicită intervenţia are nevoie de nişte corecţii de contur din cauza dispunerii inestetice a depozitelor adipoase, prin intervenţie urmărindu-se micşorarea sau redistribuirea acestora. Acest tip de chirurgie este o chirurgie la cerere, în care pacientul poate solicita câteva corecţii estetice în funcţie de dorinţă şi necesităţi. A doua situaţie se referă la pacienţii care au slăbit mult în greutate în urma intervenţiilor bariatrice şi în care efectele slăbirii asupra corpului sunt importante, inestetice şi deranjante atât din punctul de vedere al aspectului fizic, cât şi psihic. Aceste corecţii sunt la limita dintre chirurgia estetică şi reconstructivă şi, în general, necesită corecţii simultane în mai multe părţi ale corpului, stabilite de chirurg. Utilitatea acestor corecţii simultane este foarte importantă, la sfârşitul celor două intervenţii mari reuşindu-se ameliorarea aspectului conturului corporal şi al disconfortului psihic al pacientului. Deoarece, din păcate, incidenţa obezităţii este în creştere şi la noi în ţară şi tot mai mulţi pacienţi se operează la stomac pentru a putea slăbi rapid, nevoia acestor pacienţi faţă de chirurgul plastician care face corecţiile corporale a crescut.

Care este situaţia la ora actuală, cât de căutată este chirurgia estetică şi de ce?

Într-adevăr, chirurgia estetică este o chirurgie relativ greu accesibilă din punct de vedere financiar, dar care în acelaşi timp oferă o piaţă destul de variată. În momentul de faţă, trendul este să ai sâni mărişori, buze conturate, nas finuţ, corp de clepsidră. În functie de cât de influenţată este o persoană de trendul în materie faţă de toate aceste modificări enunţate şi de resursele financiare, îşi poate face diferite corecţii, stabilite după discuţia cu medicul. Adresabilitatea către acest tip de chirurgie a crescut semnificativ în ultima decadă, chiar dacă uneori reprezintă un efort financiar important pentru pacienţi. Deschiderea populaţiei către acest tip de chirurgie reprezintă de fapt un semn al creşterii nivelului de educaţie a populaţiei. Cu condiţia să nu exagerezi, chirurgia estetică poate fi de un real ajutor în ameliorarea aspectului corpului oamenilor, acolo unde ar fi nevoie.

Mulţi români trec prin adevărate drame din cauza unor accidente tragice care îi mutilează. Ce şanse sunt pentru accesul lor la chirurgia plastică şi reparatorie?

Orice persoană asigurată are dreptul la asistenţă medicală de specialitate, atât în regim de urgenţă, dar şi prin serviciul de policlinică. Medicul de gardă din serviciul respectiv trebuie să aplice conduita de urgenţă, (fie că este vorba de traumatism, infecţie, arsură, etc.), internând şi tratând chirurgical leziunile. Există numeroase spitale de urgenţă atât în Bucureşti, cât şi în ţară, cu secţii de chirurgie plastică, cărora pacienţii să li se poată adresa cu încredere.  

„În momentul de faţă, trendul este să ai sâni mărişori, buze conturate, nas finuţ, corp de clepsidră. Schimbarea percepţiei asupra propriei persoane conduce negreşit la creşterea încrederii în sine şi la îmbunătăţirea gradului de confort psihic al pacienţilor.“(dr. Carmen Giuglea, preşedinta Societăţii Române de Chirurgie Estetică)

În 2017, între 10% şi 15% din pacienţii clinicilor de chirurgie estetică şi reparatorie au fost  bărbaţi. Cele mai dese solicitări la medic se referă la pungile de sub ochi, cearcănele, guşa sau pleoapele lăsate, costurile unor intervenţii chirurgicale reparatorii fiind de câteva sute de euro.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă