8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSănătateCercetătorii confirmă: Sexul aduce fericire

Cercetătorii confirmă: Sexul aduce fericire

O echipă de cercetători în psihologie de la prestigioasa universitate George Mason a publicat un studiu care corelează o viața sexuală sănătoasă cu o stare de spirit pozitivă și cu un sentiment de sens în viață. „Dacă un individ ajunge să aibă acces sexual la un partener romantic, aceasta ar trebuit să aibă efectul temporar de creștere a încrederii în sine și a sentimentului că viața are sens”, arată savanții americani, citați de o revistă a Societății Britanice de Psihologie.

Studii științifice mai vechi stabiliseră deja faptul că persoanele care fac mai mult sex își atribuie mai des stări de fericire, dar nu era clar care este cauza și care este efectul: faptul că sunt mai fericiți le deschide accesul spre sex sau viața sexuală mai intensă este sursa pentru senimentul de împlinire.

Todd Kashdan și colegii săi de la George Mason au încercat să dezlege acest mister printr-un studiu tip „jurnal” în care au fost implicați 152 de studenți (116 femei, restul bărbați; vârsta medie a participanților este de 24 de ani, iar 63% dintre ei sunt implicați într-o relație romantică monogamă). Tinerii au trebuit să scrie în fiecare seară într-un jurnal în care să descrie stările pozitive și negative pe care le-au simțit de-a lungul zilei, dacă au simțit că existența lor este semnificativă și orice activitate sexuală avută de la ultima intrare în caiet. „Activitatea sexuală” a fost înțeleasă în sensul cel mai larg, sub această umbrelă intrând orice, de la sărutul pasional, până la contact sexual propriu-zis.

Cercetătorii au descoperit, astfel, că participanții care notau în jurnal că avuseseră momente romantice într-o zi, raportau stări de bine a doua zi, dar nu și invers. Stările mentale pozitive nu duceau la o creștere a activității sexuale în ziua care urma. Mai mult, rezultatele și-a păstrat consistența indifierent de genul studenților care au luat parte la studiu, bărbați sau femei. „Sensul vieții apare deseori atunci când individul simte că nevoia sa de bază de aparținere este atinsă împreună cu altă persoană”, a scris autorii studiului.

Alte rezultate ale studiului țin și de plăcerea sexuală și relațiile romantice. Se pare că plăcerea sexuală intensă e mai importantă decât sentimentul de intimitate când vine vorba de stări mentale pozitive a doua zi după experiență. Intimitatea, însă, joacă un rol determinant când activitatea sexuală are loc în cadrul unei relații romantice, susțin cercetătorii americani. Singura situație în care sexul într-o zi nu determina o stare mai bună a doua zi a fost în cazul relațiilor romantice ce se aflau la început.

Psihologii de la George Mason au scos în evidență și limitele studiului lor: dependența de studenți de facultate, ale căror vieții sunt diferite de cele a oamenilor de vârsta a doua și a treia. În plus, durata de trei săptămâni a studiului oferă o imagine îngustă asupra vieții unui om. De aceea, aceștia susțin că experimentul lor nu face decât să pună bazele unei noi abordări cu privire la psihologia fericirii care să ia în considerare cu mai multă atenție sexualitatea indivizilor.

Cele mai citite

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...
Ultima oră
Pe aceeași temă