2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSănătateCancerul bronhopulmonar, pe primul lor la bărbați: care sunt cauzele?

Cancerul bronhopulmonar, pe primul lor la bărbați: care sunt cauzele?

Cancerul bronhopulmonar ocupă locul întâi în decesele cauzate de toate tipurile de neoplazii, deoarece este o boală silențioasă, diagnosticată foarte târziu.

De foarte multe ori, factorul de risc dominant în cancerul bronhopulmonar este fumatul, iar pacienții care fumează consideră normal să tușească, să expectoreze, la un moment dat chiar să obosească, să respire mai greu, punând aceste manifestări pe seama faptului că îmbătrânesc, că iau în greutate și „așa este normal”, a atras atenția prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, medicul-șef al Laboratorului de Endoscopie Bronșică, Institutul de Pneumoftiziologie ,,Marius Nasta” din Capitală.

În România, peste 85% dintre pacienții cu cancer bronhopulmonar sunt fumători de lungă durată, cu tabagism cronic. Boala este pe primul loc la bărbați, dar se află în creștere și la femei – din cauza faptului că, în paralel, crește și acest obicei al fumatului la femei. Peste 50% dintre pacienți au vârste între 45 și 65 de ani și.

”Din păcate, pacienții vin la medic când simptomele bolii devin extrem de severe: tusea devine chinuitoare – nu îi mai lasă nici să se odihnească, încep să expectoreze sânge, nu mai pot respira aproape deloc – deoarece tumora a invadat căile aeriene mari, sau în momentul în care boala devine invalidantă din cauza durerii ori a dificultăților de înghițire, răgușelii etc”, a explicat pneumologul.

Unul dintre lucrurile fundamentale referitoare la diagnostic este bronhoscopia – care poate ajuta atât la diagnosticare, cât și la urmărirea ulterioară a bolii – esențială în bilanțul oncologic periodic. Pacienții cu cancer bronhopulmonar au o rată crescută de supraviețuire dacă sunt diagnosticați în stadii precoce de boală. De exemplu, un pacient depistat în stadiul 1a de boală are o supraviețuire la 5 ani de aproximativ 90%, iar stadiile localizate ale bolii, cele rezecabile, care pot beneficia de intervenții chirurgicale, au supraviețuire la 5 ani în jur de 50%.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Xi Jinping: China este „gata să lucreze” cu Trump

Liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele Joe Biden, o ultimă întrevedere înainte ca administrația Trump să preia conducerea Liderul chinez Xi Jinping a...

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...

Sporuri și zile de repaus, dacă lucrezi în weekend

Aceste drepturi sunt obligatorii și includ atât un spor salarial, cât și repaus săptămânal de 48 de ore consecutive Angajații care desfășoară activități în weekend...
Ultima oră
Pe aceeași temă