-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSănătateCancerele rare reprezintă un sfert din decesele provocate de tumorile maligne

Cancerele rare reprezintă un sfert din decesele provocate de tumorile maligne

Conform unui studiu de pe cancer.gov, realizat de cercetătorii de la Institutul Național al Cancerului (NCI), aproximativ un sfert din toate decesele cauzate de cancer în fiecare an, sunt provocate de fapt de cancere rare. Impactul pandemiei de COVID-19 asupra prevenirii cancerului a fost mare, din cauza întârzierilor în diagnostic. Potrivit experților, neoplasmele identificate mai târziu pot avea mai puține șanse de recuperare și pot necesita mai multe resurse de tratament.

Anul trecut, mulți pacienți bolnavi de cancer nu au mai mers la spital din cauza contagiunii și de asemenea nu au mai fost asistați în mod adecvat, la nivel local, la domiciliu.

În prezent, cancerul de sân este cel mai frecvent cancer din lume. Datele recente publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) demonstrează incidența mare a cancerului de sân în ultimii doi ani. Această formă de cancer a depășit chiar și cancerul pulmonar – care ocupa primul loc în ceea ce privește mortalitatea.

Statisticele arată că în anul 2020, un număr de 19,3 milioane de oameni din întreaga lume au făcut cancer și dintre aceștia 10 milioane au decedat. Dintre toate cazurile de cancer, un procent de 11,7% este reprezentat de cancerul de sân, acesta fiind cel mai frecvent neoplasm malign.

De foarte mulți ani, încă de când a apărut cancerul, s-a constatat că sunt mai dificil de tratat cancerele rare decât cele obișnuite. Probabil și cercetările au fost mai reduse, datorită numărului limitat de pacienți.  

Oamenii de știință consideră că, în general, cauzele cancerului pot fi comparate cu un puzzle format din 100 de mii de piese. Ei au reușit să obțină multe informații despre originea și dezvoltarea tumorilor, iar pe baza lor continuă să dezvolte noi modalități de a diagnostica cancerul mai devreme și a crea cele mai bune terapii de a trata pacienții cu succes. În opinia lor, cauza oricărui tip de cancer este de fapt o mutație a ADN-ului, însă au aflat puține aspecte despre modul cum este rupt codul genetic, fapt ce produce cancer.

Despre cancerele rare, oamenii de știință au spus că sunt mai dificil de tratat și trebuie depistate în fază incipientă. Cancerul în general este o boală gravă și de regulă este dificil să lupți împotriva lui. Totuși, medicii fac eforturi să transforme cancerul într-o boală cronică, cu o speranță de viață semnificativă.

În prezent, sunt mai multe metode folosite în tratamentul cancerului (cum ar fi chimioterapia, radioterapia), dar se pune accent și pe lupta împotriva celulelor tumorale prin stimularea imunității, a propriilor forțe ale corpului. Imunoterapia este o metodă de tratament foarte apreciată pentru că este cea mai fiziologică pentru corpul uman. Prin imunoterapie se pot realiza progrese semnificative în terapia împotriva cancerului, iar riscul de deteriorare al celulelor sănătoase este minim.

Foarte importantă este prevenirea cancerului, asta se poate face și prin campanii publicitare. De exemplu, o campanie împotriva fumatului ar putea reduce consumul de tutun și incidența cancerului pulmonar.

Oamenii de știință au spus și faptul că oamenii ar trebui să fie mai atenți la efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete. Potrivit lor, numărul pacienților cu melanom a crescut în ultimii ani și din cauza faptului că oamenii schimbă clima obișnuită cu cea tropicală, se expun la efectele nocive ale soarelui, iar pielea lor nu este adaptată la asemenea condiții.

Problema accesibilității la noi terapii

 

Studiile clinice despre cancer au fost împiedicate sau chiar oprite din cauza pandemiei de COVID-19.  Experții consideră că cercetarea cancerului trebuie să continue, chiar și acum când atenția este concentrată pe această urgență de sănătate – coronavirusul.

Există anumite terapii noi care ar trebui promovate și care sunt la îndemâna oamenilor.

În ultimii ani s-a vorbit despre terapii naturale de vindecare a cancerului, cum este și terapia Gerson. Aceasta stimulează imunitatea corpului prin activarea unor mecanisme de autovindecare. Deși terapia Gerson nu poate  vindeca orice tip de cancer, ea ajută în combaterea multor boli grave. În cartea „The Gerson Miracle”, autorul spune că această terapie este mai eficientă decât chimioterapia în tratamentul cancerului.

Cele mai citite

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

Marcel Ciolacu: Am votat pentru o Românie al cărei președinte să muncească pentru țară

Președintele PSD a adăugat că a votat și pentru stabilitate, echilibru şi echitate socială Marcel Ciolacu a declarat, la ieșirea din secția de votare că...

S-a depășit pragul de un milion de voturi la secțiile de votare

În Diaspora, duminică este a treia zi de votare. Procesul electoral în afara granițelor a început de vineri La ora 10, votaseră 1.277.000 de alegători,...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU