2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSănătateCamera Medicilor din Kosovo confirmă că diploma pseudo-chirurgului italian este falsă

Camera Medicilor din Kosovo confirmă că diploma pseudo-chirurgului italian este falsă

Pleureat Sejdiu, președintele Camerei Medicilor din Kosovo, a explicat, potrivit ziarului Liberatea, că relațiile tensionate dintre Serbia și Republica Kosovo, au făcut imposibilă verificarea diplomei pe care Matteo Politi a prezentat-o autorităților române și pe baza cărei i s-a eliberat parafa de căre un funcționar al DSP.

 

Acesta a precizat că o parte a teritoriului Republicii Kosovo a rămas și încă aparține de „instituțiile paralele ale Republicii Serbia”, așa cum le numește oficialul kosovar. „Aceste instituții paralele nu au permis controlul complet și efectiv al Instituțiilor publice ale Republicii Kosovo, pentru a putea verifica autenticitatea documentelor eliberate, și nici baza legală în concordanță cu legea aplicabilă în Republica Kosovo”, scrie în comunicat. Potrivit președintelui Camerei Medicilor, aceste instituții administrate de Serbia pe teritoriul Kosovo controlează și așa-numitele Instituții de Educație Superioară, între care se numără și Universitatea din Priștina, care figurează pe diploma medicului fals Matteo Politi, alias Matthew Mode.

 

 

„În legătură cu această situație, Guvernul Republicii Kosovo a format o comisie specială guvernamentală care, în conformitate cu acordurile încheiate, face evaluarea și acreditarea diplomelor eliberate de Universitatea paralelă a Priștinei, și deci valide sunt numai documentele care au fost evaluate și acreditate de autoritățile guvernamentale ale Republici Kosovo”, a mai notat Pleureat Sejdiu.

Conform oficialului kosovar, cazul lui Matteo Politi nu este singular şi atrage atenţia că, de-a lungul anilor, ar mai fi fost depistați și alți indivizi care au profitat de situația incertă a acestor instituții, pentru a-și procura diplome false. De asemenea, președintele Camerei Medicilor din Kosovo subliniază că același „doctor” ar fi încercat „să abuzeze și să înșele chirurgi din Kosovo, să facă investiții comune”, în perioada 2007-2008.

Între timp, la Bucureşti, Ministerul Sănătăţii a anunţat că a fost indentificat un al doilea caz fals medic care a operat în România, potrivit verificărilor demarate la DSPMB. „Pentru că există în desfăşurare o anchetă demarată de Poliţie şi Parchet, nu putem face publice alte date legate de acest caz. Facem precizarea că cele două persoane care au obţinut cod de parafă în mod ilegal nu mai prestează servicii medicale”, precizează MS într-un comunicat primit de România Liberă.

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Rovinieta 2025: Costuri, valabilitate și modificări legislative

Proprietarii vehiculelor surprinse fără Rovinietă riscă sancțiuni, valoarea acestora fiind stabilită în funcție de tipul vehiculului și de durata utilizării ilegale a infrastructurii rutiere Începând...

Sorcova și semănatul, practicate de comunități etnice în prima zi a Noului An

Sorcova este specifică grecilor și bulgarilor, în timp ce semănatul este întâlnit în rândul ucrainenilor și rușilor-lipoveni Marți, în prima zi a Anului Nou pe...

Un bărbat din București este căutat de Poliție după ce a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino

Un bărbat din Bucureşti a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino. Omul a abandonat unul pe drum, după ce probabil şi-a dat...
Ultima oră
Pe aceeași temă