După 803 decese de femei gravide și postpartum, autoritățile au avertizat femeile să întârzie să rămână însărcinate pe măsură ce alarma crește.
Luna aceasta ar fi trebuit să fie una dintre cele mai fericite din viața lui Letícia Aparecida Gomes, scrie The Guardian. Brazilianca, în vârstă de 23 de ani, trebuia să se căsătorească înainte de a-și naște bebelușul, Elloah, în august.
În schimb, pe măsură ce pandemia Covid-19 a măturat țara sa, care a luat mii de vieți în fiecare zi, a fost dusă la spital, fiind infectată ea însăși.
„Am fost disperată când mi-am dat seama că este grav, deoarece aceasta este prima mea sarcină, prima mea fiică”, a spus Gomes, un tehnician de îngrijire medicală din Maricá, un oraș de coastă la o oră de mers cu mașina la est de Rio de Janeiro.
Gomes a avut noroc. După o săptămână agonizantă în terapie intensivă, a fost externată și acum își revine acasă și se pregătește să-și întâmpine copilul.
Altele au fost mult mai puțin norocoase. Cel puțin 803 de femei însărcinate și postpartum au murit din cauza Covid-19 de când pandemia a lovit Brazilia în februarie anul trecut, potrivit unui grup de lucru brazilian care studiază impactul Covid asupra sarcinii. Mai mult de jumătate din aceste decese, 432, s-au produs anul acesta, pe măsură ce pandemia Braziliei a accelerat de departe în cea mai mortală fază.
În ultimele săptămâni, ziarele braziliene au umplut cu povești sfâșietoare de tinere mame ucise de boală, inclusiv o altă tânără de 23 de ani, Maria Laura Prucoli, care a murit în periferia Rio săptămâna trecută după ce fiica ei, Lavínia, a fost născută de urgență, prin cezariană . La 3 aprilie, cu trei zile înainte ca Gomes să fie internată în spital, o femeie în vârstă de 20 de ani, însărcinată în șapte luni, a murit în statul Mato Grosso din vestul statului, după ce a așteptat patru zile un pat de terapie intensivă.
Îngrijorarea cu privire la riscul pe care Covid îl prezintă femeilor însărcinate și postpartum a fost exprimată în întreaga lume, inclusiv în Marea Britanie, unde medicii au raportat o creștere a admiterilor la terapie intensivă și a utilizării ventilatoarelor în timpul celui de-al doilea val.
Dar experții și activiștii spun că situația din Brazilia este deosebit de alarmantă, autoritățile îndemnând recent femeile să întârzie să aibă copii până când nu scade focarul țării.
„Ne confruntăm cu o calamitate a deceselor materne aici”, a spus Carla Andreucci, un obstetrician brazilian și membru al grupului de acțiune anti Covid.
„Există femei care mor fără să găsească un pat de terapie intensivă, fără să li se ofere ventilație, fără să fie intubate … Parcă stăm și asistăm la cum se întâmplă acest lucru.”
În iulie anul trecut, grupul Andreucci a publicat un studiu sugerând că 77,5% din decesele materne legate de Covid din lume au avut loc în țara sud-americană, deși au remarcat că unele țări cu venituri mici nu au publicat astfel de date.
Specialiștii spun că o serie de factori ajută la explicarea numărului mare de femei însărcinate care se îmbolnăvesc grav și își pierd viața din cazua Covid în Brazilia. Acestea includ modul în care prăbușirea asistenței medicale indusă de pandemie a adâncit ratele istoric ridicate de decese materne. Accesul inadecvat la îngrijirea prenatală și planificarea familială sunt provocări de lungă durată ale sistemului de sănătate publică al Braziliei, țara suferind rate de decese materne de peste trei ori mai mari decât media țărilor OECD chiar înainte de pandemie.
Unii suspectează noi forme de coronavirus, cum ar fi varianta P1 legată de Amazonul brazilian, pot fi, de asemenea, parțial responsabili, deși nu există încă dovezi concrete în acest sens.
„Nu avem teste genetice, dar credem că izbucnirea P1 din ianuarie a jucat un rol în această catastrofă”, a spus Andreucci, menționând că profilul victimelor s-a schimbat în ultimele luni. Anul trecut, cele mai multe victime au fost femei non-albe din zone sărace cu factori de risc precum diabetul, obezitatea și bolile cardiovasculare. Anul acesta, femeile albe fără factori de risc au murit, de asemenea.
Letícia Gomes s-a bucurat de o sarcină sănătoasă până când a început să experimenteze crize de tuse, oboseală și o temperatură la sfârșitul lunii martie, iar nivelul ei de oxigen a scăzut la 83%. Bănuiește că a fost infectată făcând călătoria de 20 de minute cu autobuzul de la casa ei la casa de îngrijire medicală unde lucrează.
În timpul primei sale nopți în spital, Gomes și-a amintit că a împărțit o cameră cu alți opt pacienți: „A fost dificil, deoarece vezi oameni care au nevoie de oxigen, oameni murind în fața ta, medicii trebuind să aleagă cine să aibe prioritate”.
A doua zi, Gomes a fost transferată la o unitate specializată pentru femeile însărcinate cu Covid la Spitalul de Stat al Serviciilor Publice din Rio. Acolo, medicii au asigurat-o că boala nu i-a afectat copilul. „M-au lăsat să ascult inima bebelușului meu, așa că am știut că se simte bine”, a spus Gomes, care și-a amintit cât de tare s-a bucurat la aflarea veștii că va fi trimisă acasă.
„Toată lumea a fost surprinsă și a plâns. Am plâns și eu ”, a spus Gomes. Nunta ei va avea loc în sfârșit pe 21 mai.
Ministerul Sănătății le-a inclus în grupul de vaccinare prioritar. Până în prezent, însă, mai puțin de 10% dintre brazilieni au primit două doze, ceea ce înseamnă că majoritatea femeilor însărcinate se vor confrunta cu o așteptare lungă.
Între timp, senatoarea de stânga Sâmia Bomfim, care este însărcinată în șapte luni cu primul ei copil, propune o nouă legislație care să le permită femeilor însărcinate să lucreze de acasă în timpul pandemiei. „Sunt capabilă să mă izolez social și să lucrez de acasă, dar majoritatea femeilor însărcinate din Brazilia nu au acest privilegiu”, a spus Bomfim. Un total de 8,5 milioane de femei braziliene au părăsit locurile de muncă de când epidemia a început în februarie anul trecut.
Raíssa Perlingeiro, specialistă în boli infecțioase la centrul Covid din Rio, a declarat că în ultimele trei luni, pe măsură ce focarul Braziliei s-a intensificat, unitatea ei a devenit mai aglomerată, iar schimbările lor au fost mai exigente. Pacienții soseau cu afecțiuni mai grave decât înainte.
„Este o muncă foarte grea și este foarte greu să vezi cum femeile trec prin asta – mai ales pentru că eu însumi sunt însărcinată în șapte luni”, a spus Perlingeiro.
O doctoriță în vârstă de 32 de ani a declarat că a decis să continue să lucreze la unitate după ce a fost vaccinată ca parte a unei campanii de protejare a lucrătorilor din sănătate. „Nu aș putea fi departe de muncă într-un moment atât de dificil, echipa este deja mică. A trebuit să-mi fac partea.”