15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSănătateBiletele la festivaluri de muzică, „plătite” cu sânge

Biletele la festivaluri de muzică, „plătite” cu sânge

Ideea unei astfel de campanii a pornit în 2017, când cei care organizează evenimentele și-au dat seama că există o criză de sânge și că se poate face ceva pentru a încercă să remedieze, parțial, problema. Sau să tragă un semnal de alarmă.

180 de persoane pe listă într-o singură zi

În Constanța, campania a prins mai bine decât se așteptau chiar medicii care au recoltat. Deși inițial s-a anunțat un program de lucru normal, acesta a fost prelungit, datorită numărului mare de solicitări. Practic, constănțenii și turiștii au stat la coadă ca să doneze sânge pentru un bilet la Neversea sau Untold. Caravana mobilă a ajuns sâmbătă, în piața Ovidiu din Constanța, și a plecat duminică. „În cursul zilei de sâmbătă, s-au prezentat 180 de persoane, dintre care în selecție au intrat 130 și au donat 100”, a declarat Alina Dobrotă, șefa Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanța. Echipa de la CRTS a stat sâmbătă până la ora 21.30 la muncă, pentru a onora toate solicitările.

O procedură complicată

Procedura de donare de sânge nu este ușoară și necesită timp. De exemplu, tuturor celor care au donat sau au vrut să doneze li s-au făcut un set de analize prealabile. Mai multe persoane au fost respinse din cauza că nu aveau nivelul de hemoglobină necesar, potrivit normei privind admisibilitatea donatorilor de sânge și de componente sanguine umane care este în vigoare din iulie 2007. S-a întâmplat mai mult în cazul doamnelor și domnișoarelor. Au fost și câteva cazuri – puține – de persoane care au vrut să doneze dar nu aveau greutatea necesară. Medicii au supervizat tot timpul procesul. La un moment dat, unui tânăr i s-a făcut puțin rău. Medicii l-au asistat și și-a revenit în câteva zeci de secunde. „Este o reacție normală, se mai întâmplă”, ne-a spus un doctpr.

Au donat din simț civic

Mulți dintre cei care au donat în Constanța spun că nu făcut-o neapărat pentru un bilet de o zi la cele două festivaluri, ci mai mult din spirit civic. A contat însă și biletul, dar și faptul că au putut dona într-un loc neconvențional: un autobuz amplasat în zona veche a orașului, aproape de mare. „Am venit la mare și am văzut campania, m-am decis să donez. E o idee mișto. O să merg o zi la Untold cu biletul primit”, ne-a spus unul din cei care stăteau la coadă. Cei care donează au primit gratuit un bilet de o zi la Neversea sau Untold, dar și reducere pentru aboamentele la cele două festivaluri.

Este nevoie constantă de sânge

„Campania Blood Network se dezvoltă de la an la an. În 2019, am adăugat încă trei orașe în care a ajuns caravana de donare de sânge, Târgu Mureș, Sibiu și Oradea. În acest fel, pe lângă centrele de transfuzii din toată țara, tinerii pot dona la caravana mobilă care, în acest an, poate fi găsită în 9 orașe din România. Ne dorim să creștem numărul de donatori de sânge, mai ales că spitalele din România au o nevoie constantă de sânge.“, a declarat Edy Chereji, director de comunciare Untold și Neversea.

Peste 6.000 de membri în rețea

Alexa Livadaru, , fondator „Și eu Donez”, spune că în 2017 lansa, împreună cu Untold, „Rețeaua donatorilor de sânge”, prima comunitate integrată, națională, a celor care-și dau seama ce înseamnă cât de mult înseamnă sângele lor pentru cei care au nevoie de transfuzii. „Astăzi, Rețeaua numără peste 6000 de membri. Cei mai mulți au intrat în Și Eu Donez în cadrul parteneriatului cu festivalul Untold, pe parcursul caravanelor organizate în fiecare vară. Credem că aducerea tehnologiei în donarea de sânge, realizarea unei baze de date integrate, chemarea membrilor rețelei la centrele de transfuzii cu ajutorul telefonului mobil, prin alerte segmentate, sunt soluțiile care vor rezolva criza permanentă de sânge cu care se confruntă România și multe țări din lume.”, a precizat acesta. Campania Blood Network în 2018 a însemnat peste 1000 de donatori la cele 6 caravane mobile de donare de sânge și peste 3000 de donatori la centrele de transfuzii din întreaga țară.

Neversea 2019 va avea loc în perioada 4-7 iulie la Constanța, iar Untold 2019 va avea loc în perioada 1-4 august la Cluj-Napoca.

Cele mai citite

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...
Ultima oră
Pe aceeași temă