Studenţii angolezi şi-au provocat colegii români de la cursuri la baschet. 13 fete şi 19 băieţi au fost baschetbalişti pentru o zi în două meciuri pentru prietenie şi fair-play. Româncele au fost mai tari la baschet decât fetele din Angola. A fost 34-19 pentru românce, însă pentru angoleze a fost primul meci de baschet jucat vreodată.
Meciul băieţilor a fost ceva mai disputat. Şi acolo tot românii au fost mai inspiraţi sub panou. A fost 72-65, într-un meci numai bun pentru români ca să se pregătească pentru campionatul universitar programat în perioada 23-24 mai la Piteşti.
Dovik Vasco are 30 de ani. De şase ani este în România şi studiază automatica la Politehnica din Bucureşti. Peste un an se va întoarce acasă. „E foarte greu la început, până te obişunuieşti cu gândul că eşti departe de familia şi de prietenii tăi. În plus, e foarte frig aici, noi nu suntem obişnuiţi cu temperaturi atât de scăzute. E foarte greu…eu am mers acasă pentru prima dată abia după cinci ani şi nu mi-a fost deloc uşor aici”, a spus Dovik.
Dovik recunoaşte că fotbalul e la modă în Angola. A jucat fotbal la nivel universitar şi a fost în echipa Politehnicii cu care a căştigat de două ori campionatul universitar. Este fan Barcelona şi crede că Lionel Messi este „cel mai cel dintre fotbalişti”. Când vine vorba de baschet…e imposibil să vorbească despre jucătorul său preferat. Şi asta pentru că are patru baschetbalişti care l-au cucerit- Michael Jordan, Vince Carter, Allen Iverson şi Dwight Howard.
Dovik vorbeşte aproape perfect limba română şi s-a adaptat la viaţa de aici. Abia aşteaptă însă să revină acasă, în capitala Angolei, unde îl aşteaptă părinţii, fratele şi sora sa. Spune despre el şi conaţionalii săi că sunt „foarte simpatici şi, indiferent ce probleme au, sunt mereu cu zâmbetul pe buze. Din păcate, angolezilor le place să se laude şi să se îmbrace cu haine foarte scumpe, de la branduri importante, şi mereu la modă, iar acesta…este cel mai mare defect al lor”.
„Astăzi, nu jocul de baschet a contat, şi nici rezultatele de pe tabelă, ci faptul că aceşti tineri au venit la sală, au vrut să joace, să socializeze, să se împrietenească, să stabilească o altă relaţie decât cea pe care o au la cursuri. A fost iniţiativa lor să organizăm un astfel de eveniment”, a spus Viorel Oprea, profesor la Universitatea de Petrol şi Gaze Ploieşti.
Evenimentul a fost la cea de-a doua ediţie, după ce şi anul trecut studenţii angolezi şi-au dat mâna cu românii pentru un meci de baschet, doar la băieţi, însă.