5 C
București
marți, 17 decembrie 2024
AcasăSănătateAvionul e mai sigur decât spitalul, susține un celebru om de știință

Avionul e mai sigur decât spitalul, susține un celebru om de știință

Avionul e mai sigur decât spitalul, susține un celebru om de știință.

Profesorul Vaclav Smil, specializat în interpretarea statisticilor, plasează zborul cu avionul printre activitățile mult mai sigure decât internarea într-un spital. Acest grad de risc este prezent chiar dacă spitalizarea durează doar câteva zile.

Prevenirea expunerii la bacterii și virusuri, minimizarea riscului de infecții nosocomiale sunt preocupări care, în țări cu un buget important alocat Sănătății, aduc la aceeași masă manageri de spitale, constructori specializați și furnizorii de soluții medicale. Aceste soluții medicale reduc la minimum riscul de contagiune.

În spitale gestionate de sisteme de sănătate puternice și finanțate corespunzător, lupta pentru un mediu sigur și confortabil pentru pacienți și medici se duce zilnic, cu rezultate pozitive. Spitalele din România se confruntă însă cu probleme mari.

Sub presiunea crizei sanitare, preocuparea pentru transformarea spitalelor din țară într-un mediu curat, sigur și confortabil se intensifică.

La Convenția Română a Spitalelor ROHO, tema principală a fost „Spitalul Nostru”. S-a discutat despre transformarea acestor instituții în adevărate spitale ale viitorului. Ele vor trebui să ofere acte medicale de calitate în spații sigure.

Avionul e mai sigur decât spitalul

Andreea Strugaru, cofondator Kadra, a evidențiat punctul vulnerabil al modului în care se proiectează spitalele din România. Există însă și o strategie de a evita risipa de fonduri, cu obținerea de bune rezultate.

Avem clădiri medicale bolnave în care ne ocupăm de sănătatea pacienților. Având în spate 27 de ani de experiență în ingineria de acces și mii de proiecte pentru o circulație liberă și sigură în spitale, suntem pregătiți să  ajutăm cu know-how-ul acumulat, încă din faza de proiectare. De-a lungul a aproape 3 decenii, Kadra a demonstrat că poate fi parte a soluției de a aduce spitalele din România în actualitate, de a avem un sistem medical mai sănătos„, mai spune cofondatorul Kadra.

„Privim partea plină a paharului, salutăm intervențiile care pansează, pentru moment, rana infrastructurii din Sănătate”

În 2020, au funcționat 685 de spitale și unități asimilate spitalelor, cu un total de 135.000 de paturi pentru internare pe termen mai îndelungat și de zi. Dintre acestea, 120.000 de paturi sunt în spitalele publice.

60% dintre spitale sunt în sistemul de sănătate de stat, iar 40% în cel privat, deși primele 20 de spitale private au în total 3.400 de paturi – cât trei spitale mari de stat din Bucureşti.

În aceste condiții, chiar dacă marile spitale regionale sunt un deziderat pentru toată lumea, „focusul trebuie să fie pe reabilitarea unităților de stat care au capacitatea cea mai mare de tratare a pacienților și condițiile cele mai precare„, spune Andreea Strugaru.

Criza sanitară din România a mobilizat autoritățile locale să urgenteze proiectele de renovări, de reabilitări de spitale. Șantiere deschise cu ani în urmă au redevenit active. Redeschiderea lor s-a impus pentru că numărul mare de pacienți cu coronavirus a dus aproape de blocaj sistemul medical.

E mai ușor să construiești un spital de la zero decât să renovezi

Chiar dacă se spune că e mai ușor să construiești un spital de la zero decât să renovezi o construcție veche, din anii 70, care e departe de standardele actuale, e important să privim și partea plină a paharului și să salutăm aceste intervenții care pansează pentru moment rana infrastructurii din Sănătate. Însă, dezideratul rămâne să avem mult așteptatele spitale noi, regionale„, spune Andreea Strugaru.

Deschiderea vechilor șantiere nu este singura reacție pozitivă la provocările ridicate de pandemie. Tot mai mulți manageri optează pentru tehnologii moderne, de înaltă calitate. Se caută soluții pentru crearea unor fluxuri corecte în spitale, importante pentru siguranța pacienților și medicilor. Acest lucru l-au dovedit experiențele trăite în pandemie. 

30 de mari spitale din țară au integrat soluții de acces furnizate de Kadra. Mulți manageri de spitale au înțeles că integrarea soluțiilor medicale moderne înseamnă siguranță pentru pacienți și condiții mai bune pentru personalul spitalelor.

Kadra are o experiență de 27 de ani în domeniu. Firma a furnizat peste 5000 de uși de spital la peste 80 de unități spitalicești din România. Kadra a participat la zeci de proiecte de reabilitare la toate proiectele de spitale publice noi din Romania. Printre ele s-au numărat spitalele Gomoiu, Mioveni, UPU Oradea, UPU Craiova, care sunt construcții noi. Kadra a oferit soluții de acces și unor importante unități spitalicești private. Două dintre ele sunt Regina Maria și Polisano.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Casa Albă: Dronele misterioase ce zboară în SUA „funcţionează legal şi într-o manieră autorizată”

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a asigurat luni, referitor la dronele şi aparatele zburătoare observate în nord-estul Statelor Unite, că "toate funcţionează...

Casa Albă: Dronele misterioase ce zboară în SUA „funcţionează legal şi într-o manieră autorizată”

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a asigurat luni, referitor la dronele şi aparatele zburătoare observate în nord-estul Statelor Unite, că "toate funcţionează...

Donald Trump spune că va dura 100 de ani pentru a reconstrui orașele ucrainene

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că va dura 100 de ani pentru a reconstrui orașele din Ucraina distruse în timpul războiului....
Ultima oră
Pe aceeași temă