Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Elena Marinescu

Actualizat: 07.06.2019 - 23:36

Avertisment: anumite suplimente alimentare pot provoca avort spontan

Elena Marinescu

Actualizat: 07.06.2019 - 23:36

Este vorba de vinpocetina, un ingredient care se regăseşte în compoziţia suplimentelor pentru memorie sau pentru slăbit, care poate provoca pierderi de sarcină sau probleme de dezvoltare a fătului, dacă astfel de suplimente sunt folosite în timpul sarcinii. FDA le-a avertizat pe femeile gravide, precum şi pe cele care intenţionează să rămână gravide, să evite să ia suplimente alimentare care conţin vinpocetină. De obicei, suplimentele care conţin această substanţă sunt promovate şi vândute pentru efecte precum creşterea concentrării şi îmbunătăţirea memoriei, pentru creşterea energiei sau pentru a scăpa de kilogramele în pus, explică experţii.

În experimente derulate pe animale, cercetătorii au descoperit că vinpocetina este responsabilă de o serie de probleme printre care greutate fetală scăzută şi un risc crescut de avort spontan. Mai mult decât atât, nivelurile de vinpocetină măsurate în sângele animalelor folosite în experimente sunt similare cu cele măsurate în sângele persoanelor după o singură doză de vinpocetină (care în unele ţări este folosită ca atare în afecţiuni neurologice, oftalmologice şi ORL).

"Aceste concluzii sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât produsele care conţin vinpocetină sunt disponibile pe scară largă şi se adresează şi femeilor aflate la vârsta la care pot avea copii. Din acest motiv le sfătuim pe femeile însărcinate şi pe cele aflate la vârsta la care pot rămâne însărcinate să nu ia vinpocetină", conform comunicatului dat publicităţii de FDA. În prospectele produselor farmaceutice, vinpocetina este menţionată uneori sub denumirea de "extract de Vinca minor" (saschiu n.r.), însă, vinpocetina nu este un extract natural ci un produs chimic sintetic. Conform FDA, suplimentele alimentare care conţin vinpocetină nu au fost studiate pentru a se stabili dacă sunt sigure şi eficiente.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine

Ziarul PDF

AD