1.9 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSănătateApel pentru reluarea programului fără interferon pentru pacienții cu hepatita C

Apel pentru reluarea programului fără interferon pentru pacienții cu hepatita C

La ora actuală, din informațiile Asociației, autoritățile se află în perioada de soluționare a contestațiilor primite din partea companiilor și abia apoi se va da startul oficial al negocierilor: „Faptul că există o pauză între cele două contracte cost-volum-rezultat, aferente programului, a devenit oficial odată cu finalizarea la 31 august 2019 a vechiului contract”, arată reprezentanții Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice într-un comunicat. 

”Din păcate, am anticipat aceast perioadă de pauză, dar sperăm ca lucrurile să fie rezolvate în termene mai scurte decât cele oficiale pentru a grăbi reluarea tratamentului. Să nu uităm de categoriile speciale de pacienți (precum cei care necesită anumite proceduri medicale și au fost depistați în această perioadă) care așteaptă și pentru care timpul este o variabilă esențială în procesul de tratament. Este clar că mai sunt multe probleme de rezolvat pentru a atinge obiectivul OMS de eliminare a hepatitelor în următorii 10 ani în România. S-au realizat multe lucruri bune, mai ales în ultimii doi ani, dar mai sunt și mai multe de făcut. Cine consideră că problema hepatitelor este una rezolvată se înșeală. Nu avem încă soluții pentru persoanele neasigurate, iar numărul acestora este impresionant în România, sau pentru alte categorii sociale precum consumatorii de droguri, cei care prestează servicii sexuale, pentru comunitățile sărace sau izolate etc,” a declarat Marinela Debu, președinte APAH-RO.

APAH-RO precizează că toți pacienții care au intrat în program până la 31 august își vor urma tratamentul fără impedimente, problema apărând însă pentru persoanele nou diagnosticate, după această dată, care vor trebui să aștepte încheierea noului contract cost-volum-rezultat. Totodată, dosarul de analize al celor diagnosticați dar care nu au reușit să intre în terapie până la sfârșitul lui august este valabil pe o perioadă de șase luni.

Autoritățile competenete (Ministerul Sănătății și CNAS) au anunțat, încă de acum câteva luni, că noul contract va include tratament şi pentru pacienţii care au gradul de fibroză F0 și pentru copiii şi adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 ani şi până în 18 ani. Numărul pacienților care va intra în terapie va ajunge la 17.690 de persoane, conform datelor transmise de CNAS. Asociația apreciază că fiecare contract a adus noi avantaje pentru români, precum creșterea numărului de pacienți sau introducerea ultimelor terapii aflate pe piață, dar este îngrijorată că, după patru ani de la începutul acestui program, nu s-au găsit soluții pentru evitarea întreruperilor astfel încât starea de incertitudine să nu mai reprezinte o apăsare în plus pentru bolnavi.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă