14.3 C
București
vineri, 1 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiCe este hematuria (urinarea cu sânge) și când trebuie să consulți un...

Ce este hematuria (urinarea cu sânge) și când trebuie să consulți un medic

Hematuria este un termen medical utilizat pentru a descrie prezența sângelui în urină, o situație care poate indica numeroase afecțiuni ale sistemului urinar sau renal. Prezența sângelui în urină este o problemă comună, care nu trebuie însă ignorată, deoarece poate avea complicații potențial severe. În plus, hematuria poate fi un simptom al unor boli grave, cum ar fi cancerul de rinichi sau de vezică urinară.

Cum este identificată hematuria?

În mod normal, culoarea urinei este galben deschis sau închis, în funcție de nivelul de hidratare. Atunci când sângele este prezent în urină, culoarea urinei se poate modifica, devenind roz, roșu sau brun închis, în funcție de cantitatea de sânge prezentă. Nu întotdeauna hematuria poate fi însă vizibilă cu ochiul liber, în unele situații analizele de laborator fiind cele care identifică sange in urina.

Ce determină prezența sângelui în urină?

Cauzele hematuriei sunt diverse și pot include infecții ale tractului urinar, pietre la rinichi (litiaza renala), traumatisme sau leziuni la nivelul rinichilor sau al tractului urinar, administrarea anumitor medicamente (precum anticoagulantele sau aspirina) sau unele boli grave (precum cancerul de vezică urinară sau de rinichi). De asemenea, afecțiunile renale, precum glomerulonefrita sau nefrita interstițială, sunt potențiale cauze ale hematuriei.

Când este necesară vizita la medic?

Deși prezența ocazională a sângelui în urină poate fi un semn al unei infecții minore, este esențial să se consulte un doctor urolog în situația în care apar oricare dintre următoarele simptome:

– durere sau arsură la urinare;

– febră;

– durere în partea inferioară a spatelui sau în abdomen;

– urinare frecventă sau urgentă;

– hematuria persistă.

De asemenea, este vital să se consulte medicul dacă hematuria este însoțită de o pierdere în greutate inexplicabilă, slăbiciune sau oboseală, sau alte simptome care pot indica o problemă mai gravă, cum ar fi cancerul.

Complicații ale ignorării hematuriei

Complicațiile potențiale depind de cauza specifică care a dus la apariția sângelui în urină. În cazul în care hematuria este determinată de o problemă medicală gravă, complicațiile pot fi extrem de severe, existând inclusiv riscul de deces. De exemplu, dacă hematuria este cauzată de cancerul renal sau de cancerul de vezică urinară, în lipsa unui tratament, ambele tipuri de cancer pot metastaza în alte părți ale corpului. De asemenea, dacă hematuria este cauzată de o infecție a tractului urinar, neglijarea sa poate duce la răspândirea infecției la rinichi (pielonefrită) sau poate chiar la sepsis, o reacție inflamatorie sistemică potențial letală.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă