10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăZiua moțiunii de cenzură. Astăzi poate să cadă Guvernul Orban

Ziua moțiunii de cenzură. Astăzi poate să cadă Guvernul Orban

Textul moțiunii de cenzură care a fost citit, luni după-amiază, în Parlament, va fi discutat în plenul Legislativului și votat astăzi.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, luni seară, că PSD dorește ca votul moţiunii de cenzură să aibă loc miercuri (astăzi – n.n.), adică foarte repede, de la ora 12.00, pe motiv că ”nu are rost să mai lungim”.

“Noi vrem să vie votul cât mai repede, să îl trimitem pe domnul Orban mai repede acasă. Suntem siguri că avem voturile necesare să treacă moțiunea”, a declarat Marcel Ciolacu.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii. Dezbaterea unei moţiuni de cenzură trebuie să aibă loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Pe baza acestei reglementări, magistratul Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, declara, ieri, la un post de televiziune, că Parlamentul este obligat să dezbată “mâine” (adică astăzi, miercuri – n.n.) textul moțiunii, pentru că așa prevede legea.

Moțiunea este intitulata “Guvernul Orban/PNL – privatizarea democrației românești” și a fost semnată, în momentul depunerii, de 208 parlamentari.

Dar pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, adică pentru a determina căderea Guvernului, cel puțin 233 de parlamentari trebuie să voteze în favoarea moțiunii. Moțiunea inițiată de PSD este oficial susținută de UDMR și de deputații minorităților naționale. De asemenea, în favoarea moțiunii ar urma să voteze și Forța Națională – partidul condus de senatorul Teodor Meleșcanu.

Moţiunea social-democraţilor a fost depusă după ce Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea pe proiectul care reglementează alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Dacă moțiunea de cenzură va fi adoptată, Guvernul Orban ar urma să cadă, dar această situație nu ar determina, obligatoriu, și organizarea de alegeri anticipate. Paradoxul acestei situații este că PNL dorește alegeri anticipate dar va vota contra moțiunii de cenzură (întrucât nu acceptă ideea să contribuie la căderea propriului Guvern), în timp ce PSD dorește victoria moțiunii de cenzură, adică dorește să cadă Guvernul Orban, deci va vota în favoarea moțiunii, dar nu dorește alegeri anticipate – pentru că se teme că ar pierde aceste alegeri.

Interesant este și faptul că Guvernul Orban pregătea, ieri, o Ordonanță de Urgență care să reglementeze procedura alegerilor primarilor în două tururi. Această procedură va fi necesară în momentul alegerilor locale din anul 2020. Executivul condus de Ludovic Orban s-a grăbit să elaboreze, ieri, acest act normativ, întrucât, după ce ar fi demis, nu va mai putea emite Ordonanțe de Urgență.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă