Raluca Turcan, liderul deputaților liberali, spune că urmează o perioadă de negocieri și oferte, de la PSD către cei care vor să plece, dar și pentru PNL, care vrea să atragă pesediști nemulțumiți. „Am fost în majoritate și o sa vedeți că moțiunea va trece. Deja nu se mai vobrește despre cifre, moemntul asumat de noi a fost îndeplinit. Am avut multe alte discuții care să întărească succesul. Că or fi 245 sau 246, cert este că vor fi peste 233 voturi. Negociem cu orice parlamentar care se poate dezlipi de acste guvern. Urmează un Balck Friday. Va fi o bătălie ca PSD să nu-și piardă oamenii. Vor fi negocieri și oferte”, a spus Trucan.
Marcel Ciolacu este ferm convins că nici PSD și nici cele 5 partide adunate nu fac majoritatea. „Nu am discutat cu premier despre declarațiile noastre. Ne vedem joi la moțiune și vedem daca cele 5 partide fac majoritate. Nu văd niciun lider care să reprezinte cele 5 partide, acesta fiind un handicat. Nu știm dacă au premier, dacă au schiță de guvernare”, s spus Ciolacu.
UPDATE Liderul senatorilor PNL, Florin Cîțu, citește în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, la ora transmiterii acestei știri, textul moțiunii de cenzură prin care opoziția cere demiterea Guvernului.
Ședința este condusă de Marcel Ciolacu și Teodor Meleșcanu și are loc cu sala aproape goală. Din cei 465 de parlamentari, la deschiderea ședinței au fost prezenți 128 și între timp o parte au mai plecat din sală. Moțiunea de cenzură intitulată „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!” se va vota joia viitoare. Este nevoie de 233 de voturi pentru demiterea Guvernului și moțiunea a adunat 237 de semnături.
Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc joi dimineaţa, în şedinţă comună, pentru citirea moţiunii de cenzură, care va fi dezbătută şi votată săptămâna viitoare, pe 10 octombrie.
„Avem moţiunea citită mâine şi discutată şi votată joia viitoare, pe 10 octombrie”, a anunţat miercuri liderul grupului PRO România, Victor Ponta, după şedinţa Birourilor permanente reunite.
Moţiunea de cenzură intitulată „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!” a fost depusă marţi de Opoziţie.
Miercuri a avut loc o şedinţă de plen comun al Parlamentului în care ar fi trebuit să se citească moţiunea, dezbaterea şi votul fiind programate iniţial pentru sâmbătă. Însă, şedinţa de plen a fost suspendată ca urmare a respingerii, prin vot, a programului de lucru şi a ordinii de zi. În aceste condiţii, Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor s-au reunit, din nou, pentru a doua oară în aceeaşi zi, şi au stabilit un alt calendar al moţiunii de cenzură.
Premierul a lansat un atac dur la adresa Opoziției, după votul din plenul reunit, în care a fost respins calendarul ce prevedea vot pe moțiunea de cenzură sâmbătă. Viorica Dăncilă a acuzat partidele de opoziție de comoditate.
Am avut surpriza de a constata că opoziția fuge de propria moțiune(…)Acestă tărăgănare a votului, chiar de semnatarii moțiunii, arată cât de repede își doresc să vină la guvernare. România nu se reconstruiește în weekend? E prea mare deranjul să sacrifice o zi de sâmbătă”, s-a întrebat retoric Dăncilă.
Dăncilă este ferm convinsă că moţiunea nu va avea succes. Şefa PSD intrepretează după cum dorește rezultatul confruntării de ieri din plenul Parlamentului.
,,Au demostrat că nu au un număr suficient de voturi pentru moțiune, cu cele 194 de voturi exprimate în Parlament. Nu PSD trebuie să adune voturi, opoziția trebuie să-și asigure 233 de voturi și acestea nu există”, a mai spus Dăncilă.
Documentul are 237 de semnături de la parlamentari PNL, USR, PMP, UDMR, PRO România, ALDE, doi deputaţi ai minorităţilor naţionale, patru parlamentari PSD şi un deputat independent.
Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată, este nevoie de 233 de voturi favorabile.
În textul moţiunii se solicită votul parlamentarilor pentru demiterea Guvernului considerat cel mai nociv din ultimii 30 de ani, iniţiatorii arătând că, imediat după acest moment, Opoziţia va propune „cea mai bună soluţie guvernamentală pentru români”, anticipându-se că soluţia benefică este un „guvern suplu”, cu 15 ministere.
Semnatarii susţin că soluţia după demiterea Guvernului PSD înseamnă şi adoptarea unui program de guvernare responsabil, orientat către dezvoltarea şi modernizarea ţării şi către prosperitatea reală a fiecărui român.