Preşedintele pro-rus de la Chișinău, Igor Dodon este un adept al teoriei “moldovenismului”, conform căreia Republica Moldova este continuatoarea statului medieval al Moldovei, informează Agerpres. Această teorie nu este nouă ci datează din timpul URSS, când era propagată pentru a rupe legătura dintre Basarabia și România.
În acest context, Igor Dodon a transmis, ieri, cetățenilor Republicii Moldova un mesaj dedicat împlinirii a 28 de ani de la Declarația de independenţă din anul 1991, în care a susținut că “în acest an noi sărbătorim şi un jubileu important – a 660-a aniversare a statalităţii moldoveneşti” – o referire, probabil, la înființarea statului medieval al Moldovei, atribuită voievodului Bogdan.
“Moldova nu e de azi sau de ieri – e de veacuri. Suntem un stat cu istorie veche, bogată, medievală. Avem cu ce ne mândri, avem de unde învăţa”, a scris Igor Dodon.
Acum câțiva ani, la Moscova, Dodon a primit cadou chiar de la Vladimir Putin o hartă a „Moldovei Mari”, din vremea lui Ștefan cel Mare, pe care a prezentat-o drept dovadă a continuității statului moldovean.
Istoricii contrazic însă teoria promovată de Putin și de Dodon, cu următorul argument: Republica Moldova nu este continuatoarea voievodatului Moldovei, întrucât ea nu făcea parte din Principatul Moldovei la momentul unirii acestuia cu Țara Românească, în anul 1859.