9.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăPoliticăZeci de șefi de stat și de guvern participă la Summit-ul Comunității...

Zeci de șefi de stat și de guvern participă la Summit-ul Comunității Politice Europene, la Chișinău. Printre ei se numără președinții Iohannis și Zelenski

Zeci de șefi de stat și de guvern participă, în ziua de 1 iunie, în Republica Moldova, la Summit-ul Comunității Politice Europene (CPE).

Printre oficialii de cel mai înalt rang se numără președinții Iohannis și Zelenski. De asemenea, la reuniune vor participa președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Președintele Ucrainei a sosit deja la Chișinău și a fost întâmpinat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Președinții Ucrainei și Republicii Moldova au avut scurte declarații de presă și au răspuns la câteva întrebări din partea jurnaliștilor. Maia Sandu a precizat că Republica Moldova respectă independența și integritatea teritorială a Ucrainei, „în frontierele ei recunoscute internațional”. Volodimir Zelenski a subliniat că Ucraina nu va uita niciodată sprijinul pe care Republica Moldova l-a oferit refugiaților din Ucraina.

Discuțiile în plen la reuniunea CPE încep la ora 12.

Un detaliu interesant este că președintele Turciei, Recep Erdogan, abia reales în funcția de șef de stat, și-a contramandat participarea la acest eveniment. Turcia va trimite însă o delegație la reuniunea CPE. Absența lui Erdogan ar putea fi legată de faptul că, la Summit, se va adopta o rezoluție împotriva Rusiei. Se știe că președintele Erdogan are o relație bună cu președintele Putin.

Reuniunea din 1 iunie 2023 reprezintă cel de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene. Prima reuniune s-a desfășurat în anul 2022 la Praga. România este unul dintre membrii fondatori ai CPE.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

De ce să apelăm la Deratizescu pentru servicii de deratizare în Iași

Infestările cu rozătoare reprezintă o amenințare pentru siguranța și igiena oricărui spațiu – fie că este vorba despre locuințe private, sedii de firme sau...

România, în pragul unei crize economice: Fonduri europene în pericol și noi taxe așteptate

Mediul de afaceri își exprimă îngrijorarea, cu privire la măsurile fiscale preconizate pentru 2025 Liderii patronatelor avertizează că noile taxe vor fi anunțate, abia...

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...
Ultima oră
Pe aceeași temă