Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: www.presidency.ro

“Virusul nu dispare prin vot în Parlament”, avertizează președintele Iohannis

Șeful statului a anunțat, marți, că întrucât numărul de cazuri de coronavirus nu a scăzut semnificativ, este necesară prelungirea stării de alertă.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 10.06.2020 - 09:20

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că în România este necesară prelungirea stării de alertă și după data de 15 iunie 2020. Șeful statului a anunțat această decizie după ședința pe care o convocase, la Cotroceni, cu premierul Ludovic Orban și cu principalii demnitari implicați în gestionarea crizei coronavirusului,

“Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri noi, suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă. Nu se poate continua fără a avea acest instrument – starea de alertă”, a precizat președintele Iohannis.

Ce-i drept, măsurile de după data de 15 iunie vor fi mai blânde. “Am luat în discuție posibile măsuri de relaxare, am luat în măsură necesitatea prelungirii stării de alertă. Unele dintre restricțiile de acum nu vor mai fi aplicate după 15 iunie. După 15 iunie se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante și fără locuri de joacă. Vor fi posibile evenimente private cu până la 50 de participanți în exterior și până la 20 de participanți în interior. Va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare – nu interioare”, a precizat șeful statului.

Ultima zi a stării de alertă în România va fi cea de luni, 15 iunie. O prelungire, cu încă o lună, a stării de alertă ar necesita o nouă aprobare a Parlamentului, iar PSD, ALDE și Pro România au anunțat că nu acceptă o asemenea propunere.

Pentru a analiza evoluția pandemiei, președintele Iohannis i-a convocat, marți, la Cotroceni, pe principalii membri ai Guvernului, în frunte cu premierul Ludovic Orban. La ședință au mai participat ministrul de Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Virgil Popescu, precum și secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Șeful statului a recunoscut că menținerea stării de alertă necesită votul Legislativului și i-a rugat pe parlamentari să sprijine Guvernul și să aprobe prelungirea stării de alertă, întrucât “virusul nu dispare printr-un vot în Parlament”.

“Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri noi, suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă”

Klaus Iohannis,

Președintele României

 

IMPLICAȚIE

Ședință de Guvern și vot în Parlament

După reuniunea de marți de la Cotroceni, urmează o ședință de Guvern în care premierul Orban va decide măsurile concrete ce se vor aplica pentru următoarea perioadă de 30 de zile de stare de alertă. Imediat după aceea, deciziile președintelui și ale premierului vor fi supuse unui vot în Parlament.

Comentarii

loading...