15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăPolitică“Virusul nu dispare prin vot în Parlament”, avertizează președintele Iohannis

“Virusul nu dispare prin vot în Parlament”, avertizează președintele Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că în România este necesară prelungirea stării de alertă și după data de 15 iunie 2020. Șeful statului a anunțat această decizie după ședința pe care o convocase, la Cotroceni, cu premierul Ludovic Orban și cu principalii demnitari implicați în gestionarea crizei coronavirusului,

“Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri noi, suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă. Nu se poate continua fără a avea acest instrument – starea de alertă”, a precizat președintele Iohannis.

Ce-i drept, măsurile de după data de 15 iunie vor fi mai blânde. “Am luat în discuție posibile măsuri de relaxare, am luat în măsură necesitatea prelungirii stării de alertă. Unele dintre restricțiile de acum nu vor mai fi aplicate după 15 iunie. După 15 iunie se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante și fără locuri de joacă. Vor fi posibile evenimente private cu până la 50 de participanți în exterior și până la 20 de participanți în interior. Va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare – nu interioare”, a precizat șeful statului.

Ultima zi a stării de alertă în România va fi cea de luni, 15 iunie. O prelungire, cu încă o lună, a stării de alertă ar necesita o nouă aprobare a Parlamentului, iar PSD, ALDE și Pro România au anunțat că nu acceptă o asemenea propunere.

Pentru a analiza evoluția pandemiei, președintele Iohannis i-a convocat, marți, la Cotroceni, pe principalii membri ai Guvernului, în frunte cu premierul Ludovic Orban. La ședință au mai participat ministrul de Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Virgil Popescu, precum și secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Șeful statului a recunoscut că menținerea stării de alertă necesită votul Legislativului și i-a rugat pe parlamentari să sprijine Guvernul și să aprobe prelungirea stării de alertă, întrucât “virusul nu dispare printr-un vot în Parlament”.

“Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri noi, suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă”

Klaus Iohannis,

Președintele României

 

IMPLICAȚIE

Ședință de Guvern și vot în Parlament

După reuniunea de marți de la Cotroceni, urmează o ședință de Guvern în care premierul Orban va decide măsurile concrete ce se vor aplica pentru următoarea perioadă de 30 de zile de stare de alertă. Imediat după aceea, deciziile președintelui și ale premierului vor fi supuse unui vot în Parlament.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Încă o dronă în apropierea bazei de la Kogălniceanu, după cele trei drone de acum două zile

Forțele Aeriene Române au identificat o dronă în zbor, în apropierea aeroportului civil și a Bazei Aeriene 57 din localitatea Mihail Kogălniceanu (județul Constanța). "Miercuri,...

Ghidul ANAF pentru frizeri, coafeze și manichiuriste

Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală, a fost publicat joi de ANAF. Ghidul poate...

Mari personalități artistice vor fi prezente la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu din iunie

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale...
Ultima oră
Pe aceeași temă