8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăPoliticăVIDEO Iohannis: Cer domnului Bănilă să îşi înainteze demisia de la...

VIDEO Iohannis: Cer domnului Bănilă să îşi înainteze demisia de la DIICOT

”Dar astăzi nu mă refer doar la Guvern. Mă refer şi la conducerea DIICOT, instituţie a cărei implicare în cazul Caracal ar fi trebuit să aducă un plus de profesionalism şi credibilitate. Doar că, sub conducerea domnului Bănilă, acest lucru nu s-a întâmplat, iar ancheta continuă să genereze semne de întrebare majore. Modul în care s-au desfăşurat lucrurile până acum nu face decât să ridice suspiciuni şi să accentueze lipsa de încredere a oamenilor în autorităţi, iar o astfel de abordare nu poate duce decât la rezultate proaste. Aşadar, îi cer domnului Felix Bănilă, procuror şef la DIICOT, să îşi înainteze imediat demisia din funcţia de procuror şef al DIICOT. Este imperativ ca greşelile din ultimele săptămâni să fie asumate cu responsabilitate şi este nevoie de o schimbare la acest nivel, pentru a recredibiliza această instituţie.”, a declarat Iohannis, după ce acriticat reacţia instituţiilor statului în cazul caracal şi în cazul fetiţei ucise în judeţul Dâmboviţa.

”Nu mă voi referi la marile rateuri PSD-iste din ultima vreme şi nici la încercările disperate ale PSD-ului de a se agăţa de putere. Mă voi referi la altă problemă foarte gravă”, a spus Iohannis la începutul declaraţiei, menţionând că au trecut două luni de la tragedia îngrozitoare de la Caracal care a zguduit România.

El a afirmat că atunci a convocat CSAT, a indicat în mod explicit măsurile care trebuie luate de Guvern şi a cerut acţiuni clare.

“Totodată, am tras repetate semnale de alarmă către cei care conduc instituţiile statului că au obligaţia să-şi exercite cu maximă responsabilitate misiunea de a proteja cetăţenii ţării noastre. În condiţiile în care oamenii au aşteptarea legitimă de a fi apăraţi, este revoltător modul în care în ultima săptămână unele instituţii publice au reacţionat atât în ceea ce priveşte ancheta de la Caracal, cât şi în cumplitul caz din Dâmboviţa”, a spus preşedintele.

“Am văzut reacţii întârziate, gesturi publice de a dreptul scandaloase care denotă lipsa de preocupare pentru victime şi pentru familiile victimelor. Ce s-a întâmplat în ultimele zile cu una dintre familiile victimelor de la Caracal  este un exemplu de: aşa nu. Este extrem de grav că cei care conduc instituţii ale statului român girează astfel de comportamente”,a mai spus preşedintele Iohannis.
El a spus că această situaţie este generată, în primul rând, de eşecul guvernării incompetente din ultimii ani, o guvernare care a avut ca prioritate salvarea infractorilor, ignorând efectele asupra oamenilor cinstiţi şi corecţi din ţara noastră.

”Pentru toate aceste greşeli majore, PSD va plăti politic, vă promit acest lucru! Pesediştii vor plăti la vot şi vor rămâne în istorie drept guvernarea care a protejat penalii şi infractorii, o guvernare catastrofală, o guvernare eşuată”, a spus Iohanis.
El a reamintit prim-ministrului că sarcina sa principală este aceea de a guverna şi de a rezolva problemele curente, executive, imediate şi nu de a întreprinde turnee electorale externe care nu aduc niciun beneficiu României sau, ca să fiu mai clar, care nu aduc absolut nimic.

”Sigur, acest Guvern incompetent şi-a pierdut majoritatea parlamentară si nu ştie dacă se mai poate baza pe sprijin în Parlament. Soluţia firească ar fi aceea a demisiei unui astfel de Guvern-dezastru, care şi-a pierdut orice fel de legitimitate. Dar acest Guvern n-a găsit de cuviinţă să se retragă nici măcar după referendumul din 26 mai când 6,5 milioane de români i-au spus clar şi fără echivoc că duce ţara într-o direcţie greşită. Deci nu ne putem aştepta la gesturi de responsabilitate din partea PSD”, a subliniat şeful statului.

”În acelaşi timp, funcţionarea instituţiilor nu trebuie să mai fie afectată de lipsa de competenţă a celor care le conduc în prezent. Am ajuns în această situaţie pentru că pesediştii au înlocuit profesioniştii cu incompetenţi şi tot felul de neaveniţi în poziţii de decizie. Instituţii fundamentale ale statului au grave probleme de credibilitate din cauza politizării excesive. Eu vreau să transmit românilor că statul are în rândurile sale nenumăraţi profesionişti şi oameni dedicaţi misiunii lor publice. Iar procesul de reconstrucţie a statului trebuie să înceapă, obligatoriu, cu repunerea pe baze corecte a administraţiei şi aceasta nu poate fi făcută decât de un nou guvern, care să îşi asume în mod clar o astfel de prioritate. Abia aştept să treacă moţiunea!”, a încheiat preşedintele.

Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă