14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăVIDEO Inițiativa ”Fără penali în funcții publice”, blocată la Senat

VIDEO Inițiativa ”Fără penali în funcții publice”, blocată la Senat

Printr-un tertip procedural, PSD a anunțat că susține inițiativa, dar a convocat plenul fizic, desi senatorii au știut initial că pot vota și online. Constatând că nu este cvorum, ședința a fost anulată. Săptămâna viitoare ar fi prea târziu pentru ca inițiativa să mai ajungă să fie supusă votului pe 6 decembrie. 

Înainte de plen, preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a precizat că senatorii PSD vor fi prezenți în plen și vor vota inițiativa cetățenească de modificare a Constituției „Fără penali în funcții publice” care are nevoie de 90 de voturi pentru a fi adoptată.

Cazanciuc a spus că PSD nu are niciun candidat cu probleme în justiție pe listele pentru parlamentare.

„După cum știți deja, pe listele PSD pentru parlamentare nu se găsește nicio persoană trimisă în judecată. Nu discutăm de persoane condamnate așa cum prevede inițiativa „Fără penali în funcții publice”. Decizia PSD-ului a fost în spiritul inițiativei de a nu avea penali în funcții publice”, a spus Cazanciuc.

El a mai adăugat că perspectiva formațiunii cu privire la această inițiativă s-a schimbat. „În momentul de față, aveți o altă conducere a PSD, o altă decizie politică, aveți o altă listă de parlamentari… suntem într-o altă situație”, a răspuns liderul PSD la o întrebare a jurnaliștilor care reaminteau că în urmă cu un an partidul nu susținea inițiativa.

Pe de altă parte, Cazanciuc a mai spus că şedinţa plenului de miercuri este necesar să se desfăşoare cu prezenţa fizică a parlamentarilor pentru decizii referitoare la organizarea acestui for legislativ şi la raportul Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. 

“Avem mai multe decizii de luat în legătură cu organizarea Senatului, un raport al unei instituţii aflată în coordonarea Senatului, care aşteaptă de luni să aibă un vot din partea plenului şi asta se poate doar prin prezenţa efectivă a senatorilor. Este vorba de Comisia de monitorizare a persoanelor cu dizabilităţi”, a explicat Cazanciuc.

El a menţionat că votul va avea loc cu respectarea normelor sanitare impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19.

“Senatul nu este în vacanţă parlamentară, ci în plină sesiune. Senatorii trebuie să fie la serviciu. Faptul că PNL s-a obişnuit în ultimele trei săptămâni să nu vină la serviciu este decizia lor. Senatorii PSD au fost în plenul Senatului şi săptămâna trecută şi astăzi. Să explice PNL de ce nu vine, dacă nu vor veni”, a subliniat Robert Cazanciuc.

PNL voia să boicoteze plenul ca să blocheze PSD

Înainte de plen, PNL a cerut partidelor din Senat să nu gireze prin prezența tentativele PSD de a obține majoritatea absolută în Biroul Permanent al Senatului și de a amâna astfel alegerile.

“Aşa cum am procedat şi până acum, vom boicota şedinţa de plen a Senatului, întrucât nu vrem sa dăm posibilitatea PSD de a obţine anularea alegerilor parlamentare din 6 decembrie. Fac apel la orice senator, însă, să nu gireze acţiunile antidemocratice ale PSD şi să nu participe la acest plen fizic, prin care se doreşte refacerea majorităţii PSD în forurile de decizie ale Senatului, lucru care se va traduce în sabotarea zilnică a guvernului, în demersuri de un populism deşănţat şi aruncarea în aer a stabilităţii financiare”, a afirmat Gorghiu.

Ea a mai declarat că, în cazul în care va ajunge la vot iniţiativa de revizuire a Constituţiei, “deşi nu are raport din cauza PSD”, PNL da un vot pentru această iniţiativă.

“De altfel, este o iniţiativă pe care PNL a susţinut-o, inclusiv prin semnarea împreună cu preşedintele Klaus Iohannis şi celelalte partide a Acordului Naţional care presupune implementarea referendumului din 2019, precum şi a criteriilor de integritate pentru ocuparea funcţiilor publice”, a încheiat Gorghiu.

Liderul grupului PNL de la Senat, Daniel Fenechiu, a spus că va solicita ca inițiativa „Fără penali în funcții publice” să fie discutată online, iar cei care doresc să fie discutată fizic fac acest lucru pentru știu că este foarte dificil să strângă un cvorum de două treimi.

Plenul Senatului fusese convocat online, după care conducerea Senatului a decis că plenul va avea loc fizic. 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă