13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăVicepreşedintele PNL: Carmen Dan se leapădă de Dragnea

Vicepreşedintele PNL: Carmen Dan se leapădă de Dragnea

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko i-a înmânat luni, la Kiev, ‘Ordinul Libertăţii’ – una dintre cele mai prestigioase decoraţii ucrainene – fostului lider francez Francois Hollande pentru rolul său în procesul de pace în estul Ucrainei, relatează AFP.

‘Dragă François, este o mare plăcere şi o mare onoare pentru mine’, a declarat Poroşenko, înmânându-i decoraţia fostului preşedinte francez, subliniind ‘rolul său imens în apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale’ a Ucrainei.

Preşedinte al Republicii franceze între 2012 şi 2017, Francois Hollande s-a implicat, împreună cu cancelarul german Angela Merkel, în medierea procesului de pace între Kiev şi separatiştii proruşi.

Anunţul Kievului intervine după publicarea în Franţa în acest an a memoriilor lui Francois Hollande, în care evocă negocierile de pace din februarie 2015 de la Minsk, la care a participat împreună cu Angela Merkel, preşedintele Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin.

În volumul ‘Leçons du pouvoir’ (‘Lecţiile puterii’), Hollande afirmă că în timpul negocierilor Vladimir Putin a ameninţat că va ‘zdrobi’ forţele ucrainene, într-un schimb de replici dur cu Petro Poroşenko. Kremlinul a dezminţit însă aceste informaţii.

‘De mai multe ori tonul creşte între Poroşenko şi Putin, care brusc se enervează şi ameninţă să zdrobească pur şi simplu trupele interlocutorului său. Ceea ce echivalează cu recunoaşterea prezenţei forţelor sale în estul Ucrainei. Îşi revine rapid’, a afirmat Francois Hollande.

‘Memoriile Dumneavoastră despre această perioadă rezumă foarte bine această misiune complicată’, a declarat luni Poroşenko, cel care a citit cu voce tare în limba franceză mai multe fraze din cartea invitatului său.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia că-i sprijină militar pe separatiştii din estul Ucrainei, ceea ce Moscova dezminte cu vehemenţă.

Conflictul între separatiştii proruşi şi armata ucraineană s-a soldat cu peste 10.000 de morţi de la declanşarea sa în 2014.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...
Ultima oră
Pe aceeași temă