Deputatul USR Stelian Ion a explicat pentru România liberă că alianța din care face parte vrea o reformă a Curții Constituționale incluzând și felul în care se desemnează membrii acesteia. Potrivit USR, dintre cei nouă judecători ai Curții, trei ar urma să fie desemnați de autoritatea judecătorească, trei de către executiv și trei de către legislativ.
În prezent, magistrații sunt numiți de Camera Deputaților, Senat și președinte. Astfel, prin propunerea celor de USR PLUS, șeful statului ar urma să fie exclus, rolul Parlamentului ar fi diminuat, iar o parte dintre prerogativele de numire ar merge către Guvern și către puterea judecătorească.
„În primul rând, propunem ca cei care sunt numiţi judecători la Curtea Constituţională să nu fi putut face parte dintr-un partid politic în ultimii nouă ani. Trebuie să limităm posibilitatea politicului de a numi oameni la CCR şi, de aceea, cea de-a treia putere în stat, justiţia, trebuie să poată numi prin Consiliul Superior al Magistraturii o treime dintre judecătorii de la CCR. Pe viitor, ceea ce vrem este să fie respectate recomandările Comisiei Europene din cadrul Mecanismului pentru Cooperare şi Verificare şi asta înseamnă ca procurorii-şefi, procurorul general să fie numiţi în baza unui concurs organizat de către CSM şi, ulterior, preşedintele să joace doar un rol formal prin emiterea unui decret de numire”, a explicat unul dintre candidații USR PLUS – Andrei Lupu, într-o conferinţa de presă.
Criteriile profesionale rămân
În ceea ce privește criteriile profesionale, acestea ar urma să rămână asemănătoare cu cele cerute în prezent, iar candidații vor putea fi desemnați din rândul profesorilor universitari din domeniul juridic și din rândurile juriștilor cu un înalt nivel de pregătire, a mai explicat Ion. „Sunt asemănătoare cu cele de acum (…) – o bună reputație și să aibă un profil profesional impecabil, dar condiția noastră – să nu fi făcut parte dintr-un partid politic cu nouă ani înainte de această numire ca să tăiem această legătură pentru că, în acest moment, fac pasul direct dintr-un partid politic către numirea în funcția de jucător. În principiu e bine să nu fi făcut parte niciodată dintr-un partid politic, dar ne-am gândit să nu fie un impediment absolut,” a explicat el.
Deputatul USR a spus că s-au discutat mai multe propuneri, inclusiv aceea de a trece aceste atribuții către o secție a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) și ea să se ocupe de partea de constituționalitate, dar s-a considerat că se producea un dezechilibru între puterile din stat.
În ceea ce privește Programul de guvernare propus de liberali, acesta prevede: „reforma Curții Constituționale în sensul eliminării factorilor care au condus la politizarea deciziilor acestui organism fundamental pentru democrație”. Detaliile tehnice lipsesc însă din programul destul de stufos al PNL.
În ceea ce privește PSD, referirile la reforma sau depolitizarea Curții, lipsesc cu desăvârșire.
Ce se va întâmpla cu secția specială
Stelian Ion spune că secția specială și numirea procurorilor de rand înalt vor crea dificultăți în negocierile cu PNL, atâta timp cât pentru USR PLUS acestea reprezintă prioritățiu. „Anticipez dificultăți în negocieri nu doar pe desființarea secției speciale, ci și pe numirea procurorilor de rang înalt. Acolo deja PNL a arătat prin fapte concrete și prin proiectele cu care vine prin programul de lor guvernarea că nu au de gând să schimbe lucrurile. Aceasta va fi o îngrijorare mare pentru noi. Vor să continue cu maniera asta în care politicienii, respectiv ministrul justiției, să fie cel care are cel mai important cuvânt în numirea procurorilor de rang înalt și de aici o serie de consecințe. Am primit note proaste de la Comisia Europeană, dar văd că se continuă,” a spus Ion.
Întrebat dacă numele său se află pe lista pentru a fi numit ministru al Justiției din partea USR PLUS, deputatul a spus că „numele nu sunt o problemă. Problema va fi să îi convingem pe cei din PNL să accepte reformele astea pe care ni le dorim acum”.
Atât PNL, cât și PMP, au inclus la rândul lor desființarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie în programele de guvernare.
Invitat joi la un interviu Hotnews, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus despre desființarea secției speciale: „Eu am văzut cum funcționează România fără această secție specială. Eu n-am văzut cum funcționează această secție specială,” a spus Ciolacu, adăugând că este atributul ministrului Justiției, dar că discuția trebuie să fie una transparentă, în Parlament. În decembrie anul trecut, Ciolacu se declara împotrivă: „Este revoltătoare, în contextul actual, când zi de zi vedem ticăloşiile şi abuzurile din justiţie, chiar şi o discuţie despre desfiinţarea Secţiei speciale”.