0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăPoliticăUSR când vrea să fluiere, fluieră... în biserică

USR când vrea să fluiere, fluieră… în biserică

Ultimele isprăvi ale brigăzii Unite Speciale de Revoluție(USR) s-au petrecut în Parlamentul României, la votul pentru aprobarea finanțării schitului românesc Prodromu de la sfântul Munte Athos.

Schitul Prodromu (adică Înaintemergătorul), a fost întemeiat între anii 1852-1866 de ieroschimonahul Nifon Ionescu și ucenicul său, ieroschimonahul Nectarie. Este închinat Sfântului Ioan Botezătorul și se află pe teritoriul Mănăstirii Lavra.

Printre cei care au ajutat la ridicarea acestui lăcaș de cult îi găsim pe domnitorul Moldovei, Grigorie Ghica, caimacanul Munteniei, Alexandru Ghica, Sofronie, Mitropolitul Moldovei, și Nifon, Mitropolitul Munteniei. Bineînțeles că nu au lipsit nici ajutoarele multor credincioși din România. Minunile de la acest schit sunt nenumărate, dar nimic nu i-a impresionat pe aleșii durilor ”rezistenți”, martori ai ”Luminii telefoanelor din Piața Victoriei”, singura minune care-i vindecă.

Proiectul a fost votat de plenul Camerei Deputaților, miercuri, în calitate de for decizional. S-a decis acordarea unui sprijin financiar în valoare de 960.000 euro (echivalentul în lei). S-au înregistrat 258 de voturi „pentru”, 31 de voturi împotrivă, 19 abţineri şi un deputat nu a votat. Toate voturile contra au fost de la USR PLUS.

Unul din deputații USR PLUS care au votat contra, Radu Molnar, spune că finanțarea schitului românesc este „o risipă populistă”, uitând de referendumul pentru justiție, susținut de USR, și ținut odată cu alegerile europarlamentare din 25 mai 2019, ale cărui întrebări erau neconstituționale și pentru un student aflat în prima zi la Drept.

Când te joci cu focul…riști să-ți uzi pantalonii
Consilierii locali ai USR scot de la naftalină mahalaua anilor ’90 în sectorul 2.

După ce marțea trecută deputații salvaționiști au votat împotriva finanțării schitului românesc Prodromu de la Sfântul munte Athos, joi au votat în Consiliul Local sector 2 pentru schimbarea numele parcului ”Sfântului Ștefan”, din București, în ”Alexandru Donescu”.

” „Centru – Dreapta modern” este ideologia fără rădăcini, fără moștenire și fără nicio Credință. Votul dat împotriva proiectului de susținere al Schitului Prodromu de către USR-PLUS arată disprețul total al acestei formațiuni pentru tot ceea ce are componentă identitara creștină!”, a venit replica din partea parlamentarului liberal Daniel Gheorghe.

Inițiativa lor de joi este cu atât mai perfidă cu cât prin schimbarea numelui parcului în ”Alexandru Donescu”, primar liberal al Capitalei între 1934 și 1938, încearcă să obțină bunăvoința colegilor de coaliție de la PNL.
Și asta nu este tot. Parcul ”Tolbuhin”, tot din sectorul 2, va purta numele de ”Mătăsari”, zonă cunoscută la începutul anilor `90 în București ca loc unde puteai ”să cumperi”moravuri ușoare de pe strada cu același nume.

După UDMR, cunoscută de-a lungul timpului ca formațiunea de moravuri ușoare a politicii românești, a venit și rândul USR să ne arate că se poate și ”mai bine”.

”Citesc foarte surprins cum cei de la USR-PLUS se apucă să schimbe complet aiurea nume de locuri istorice din București. Ba chiar pare-se că astfel de gesturi se înscriu într-un program concertat de atac la adresa Bisericii Ortodoxe Române. Parcul Sfântul Ștefan nu este un nume pus așa la mișto, ci el provine de la numele unei biserici în stil brancovenesc, emblematică pentru întreg spațiul urban al zonei și ctitorită între anii 1764-1768. Da, Alexandru Donescu a fost un primar liberal excepțional al Bucureștilor din anii ’30 care ar merita chiar un mare bulevard întreg să îi poarte numele, însă, aplicat la propunerea de față, chiar nu puteau să-i acorde lui Donescu numele parcului care purta infamul nume al unui ocupant sovietic de tristă amintire? Aaaa, acolo ați propus denumirea aia hipsterească de „grădina Mătăsari”! Apropo, dragi tineri colegi de la USR-PLUS, voi de câți ani locuiți prin București? Întrebați un prieten care a prins anii ’90 prin București și vă va povesti pe larg despre „marele renume” sinonim cu „Mătăsari” cunoscut în întreg orașul! Lăsați parcul Sfântul Ștefan să rămână parcul Sfântul Ștefan și mai citiți și pe Bacalbasa, Ionescu – Gion ori Mircea Eliade, respectați memoria istorică a Bucureștilor!”, scrie deputatul PNL Daniel Gheorghe, președintele Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Papa Francisc va vizita pentru prima dată Corsica pe 15 decembrie 2024

Papa Francisc va efectua o vizită în Ajaccio, situată în sudul Corsicii, pe data de 15 decembrie, transmite Reuters. "Pentru a treia oară de la...

Expert Forum: Îngrijorări majore privind transparența, în lipsa finanțării campaniilor electorale

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) nu a publicat actualizările săptămânale, privind veniturile și cheltuielile candidaților Organizația Expert Forum (EFOR) a atras atenția asupra lipsei de transparență,...

Finanțări europene de peste 1 milion de euro pentru companiile din țară. Cum pot fi accesați banii

Companiile din regiunile Sud-Est și Nord-Est ale României vor avea acces la noi linii de finanțare europeană, inclusiv granturi consistente pentru dezvoltare și deschiderea...
Ultima oră
Pe aceeași temă