USR afirmă că declarația lui Iliescu despre vinovații Revoluției „întinează memoria eroilor”

USR a transmis, duminică, un mesaj, la 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989 care au dus la căderea comunismului. ”La trei decenii de libertate, ţara noastră nu este pe deplin vindecată de trauma trecutului.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 22.12.2019 - 11:31

„Avem nevoie de adevăr”, au transmis reprezentanţii USR, care consideră că ”a nu căuta vinovaţii înseamnă a uita”, în acest sens, afirmaţia lui Ion Iliescu potrivit căreia ar trebui să nu se mai caute vinovaţi fiind ”o jignire care întinează memoria eroilor”.

 ”În urmă cu 30 de ani, ziua de 22 decembrie a fost începutul sfârşitului dictaturii lui Nicolae Ceauşescu. Strigătele oamenilor care cereau “Libertate” şi “Vrem o ţară liberă” se auzeau pe străzile Capitalei, multe erau acoperite de sunetele gloanţelor.

Fără curajul tinerilor din Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi şi multe alte oraşe din ţară, astăzi România nu ar fi fost liberă. De trei decenii, familiile a cel puţin peste 1.000 de români continuă să caute răspunsuri despre cine sunt vinovaţii pentru pierderea celor dragi, care au rescris istoria ţării. Pedepsirea vinovaţilor încă trenează, şi în fiecare an, în apropierea Crăciunului aşteptăm un verdict care să aducă linişte în vieţile multor familii”, au scris, duminică, pe pagina de Facebook, reprezentanţii USR.

Potrivit acestora, la trei decenii de libertate, ”ţara noastră nu este pe deplin vindecată de trauma trecutului”.

”Avem nevoie de adevăr. Ascunderea lui înseamnă perpetuarea stării de minciună despre trecutul istoric. De aceea considerăm că afirmaţia fostului preşedinte Ion Iliescu, potrivit căreia «este momentul să încetăm să căutăm vinovaţi» este o jignire care întinează memoria eroilor. A nu căuta vinovaţii înseamnă a uita. A uita înseamnă a ţine în întuneric amintirea unei naţiuni prin diminuarea faptelor eroice a mii de oameni care şi-au dat viaţa pentru ca noi să avem astăzi libertate”, au mai scris reprezentanţii formaţiunii politice.

Aceştia consideră că nu trebuie să uităm niciodată strigătele de libertate ale eroilor din 1989, ”pentru a fi pe deplin conştienţi de valoarea libertăţii pe care o avem astăzi”.

Comentarii