Urmează negocieri dure pentru PNL: USR PLUS se va lăsa greu

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit marți seara, la Vila Lac 1, cu liderii liberali în frunte cu Ludovic Orban pentru a discuta despre viitoarea guvernare, pe care șeful statului și-ar dori-o alături de USR. Și useriștii vor la guvernare, dar se pregătesc să negocieze dur.

Share

Ioana Oancea 0 comentarii

25.11.2020 - 22:50

La discuții, șeful statului le-a vorbit liberalilor despre perspectiva unei guvernări alături de USR PLUS, după alegerile parlamentare din 6 decembrie, au spus surse liberale pentru News.ro. Unii liberali se pare că ar fi dorit ca partidul lor să se alieze cu PMP și UDMR, parteneri din vechea clasă politică și cu care „vorbesc aceeași limbă”. Pe de altă parte, USR în opoziție ar fi un spin în coaste, ținând cont de strategia acestora atât din Parlament, cât și din administrația locală de a arăta cu degetul ce nu merge bine.

Se pare că Iohannis chiar le-a cerut liderilor PNL să nu mai atace USR PLUS, în perspectiva unei posibile guvernări alături de aceștia.

 

Miza alegerilor? Cât îi revine fiecăruia


Copreședintele USR PLUS, Dan Barna, susține că miza alegerilor din 6 decembrie va fi să aflăm ce procent îi revine fiecărei formațiuni. „Realitatea concretă arată că foarte probabil electoratul va spune „Ia mergeți voi împreună, găsiți o soluție și demonstrați că puteți să guvernați România”. Miza acestor alegeri va fi care va fi ponderea între USR și PNL. O pondere echilibrată dă șanse reale ca ceea ce vrea electoratul de la noi să se și împlinească. Noi am crezut că istoria se poate recupera. Dar nu a mai existat forța pentru a putea schimba. Era nevoie de o nouă generație”, a spus Dan Barna, în cadrul unei emisiuni la Aleph News.

 

USR PLUS vrea să fie „inevitabilă”

Vicepreședintele USR și deputatul Iulian Bulai dezminte informațiile potrivit cărora USR PLUS ar vrea să stea încă patru ani în opoziție. Bulai a declarat pentru România liberă că USR PLUS vrea să intre la guvernare, că se vor negocia principii și că „negocierile vor dura mult”. „Prima dată se vor negocia principiile și apoi vom găsi oamenii”, a declarant deputatul. Deși a refuzat să înainteze vreun portofoliu sau vreun nume, useristul a dat un exemplu de principiu la care formațiunea va ține neapărat: desființarea secției speciale de anchetare a magistraților. Se pare că, într-adevăr, useriștii își doresc portofoliul Justiției.

La rândul său, prim-vicepreședintele USR, Claudiu Năsui, susține că alianța USR PLUS vrea să obțină un scor cât mai mare la alegerile parlamentare din 6 decembrie astfel încât să devină „inevitabili” pentru următoarea guvernare. „22%, eu vă spun 22, plus minus, pe-acolo. Este ceea ce îmi propun eu să facă această formațiune, în calitate de prim-vicepreședinte al ei, ăsta este scorul pe care mi-l doresc la parlamentare. Bineînțeles, îmi doresc cât mai mult, dar în mod realist, cred că putem scoate 22%”, a declarat Năsui, ieri, la RFI. Un asemenea scor ar însemna că USR PLUS și PNL vor face un Guvern împreună, spune deputatul: ”Înseamnă că suntem inevitabili, înseamnă că PNL și USR PLUS vor trebui să facă Guvern împreună și pot să facă Guvern împreună, din calculele mele”.

Comentarii