Uniunea Maghiară din Transilvania repune pe tapet problema autonomiei Ținutului Secuiesc

Uniunea Maghiară din Transilvania (EMSZ) va prezenta iar Legislativului de la Bucureşti un proiect de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, arată un comunicat de presă apărut pe site-ul formaţiunii.

Share

Ioana Oancea 0 comentarii

15.06.2021 - 20:32

Deputatul József Kulcsár-Terza va avea un proiect legislativ, în calitate de co-iniţiator, care va fi susţinut de către deputatul UDMR Zoltán Zakariás.

Parlamentarii Uniunii Maghiare din Transilvania au discutat chestiunea la reuniunea Grupului de lucru regional pentru autoguvernare al Forumului reprezentanţilor maghiari din bazinul carpatic în Parlamentul maghiar de la Budapesta.

Deputatul Zoltán Zakariás a precizat la o reuniune a grupului de lucru regional a Forumului Reprezentantilor Maghiari din Bazinul Carpatic, că scopul legii ar trebui să fie instituţionalizarea autonomiei culturale şi că partidele politice ar trebui să o rezolve în timpul verii cu organizaţiile guvernamentale care s-au ocupat deja pe larg de această problemă.

József Kulcsár-Terza, împreună cu József Kulcsár-Terza, au depus un proiect de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc şi în luna aprilie a anului trecut, iniţiativa fiind adoptată tacit de Camera Deputaţilor şi apoi respinsă de Senat. Proiect de lege cu acelaşi obiect au mai fost depuse de-a lungul anilor, în diferite legislaturi ale Parlamentului şi respinse.

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, pe 13 ianuarie, că nicio formă de autonomie nu lezează unitatea statului român şi integritatea teritorială.

„Noi am spus de fiecare dată şi sunt de acord cu dumneavoastră că trebuie o abordare extrem de echilibrată şi cu argumente şi de fiecare dată trebuie să spui că nici autonomia locală, nici autonomia regională, nicio formă de autonomie nu lezează unitatea statului român şi integritatea teritorială. Astea sunt lucrurile care trebuie precizate de fiecare dată şi eu încerc când discutăm serios şi cu argumente despre orice formă de subsidiaritate sau de autonomie să încep cu această frază: nu lezează integritatea teritorială şi unitatea naţională”, a spus Kelemen Hunor, într-o emisiune difuzată de Antena 3.

Comentarii