5.4 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăAldineBruxelles avertizează Bulgaria să oprească construcția South Stream

Bruxelles avertizează Bulgaria să oprească construcția South Stream

Comisia Europeană a reiterat marţi apelul ca Bulgaria să oprească activităţile de construcţie a gazoductului South Stream, existând probleme de respectare a reglementărilor în domeniul concurenţei şi cel al achiziţiilor publice care au dus la declanşarea unei proceduri de infringement.

Prima problemă este că South Stream Bulgaria a fost însărcinată cu proiectarea, finanţarea, construcţia şi operarea conductei fără vreo procedură care să permită concurenţa şi transparenţa, a declarat marţi Chantal Hughes, purtător de cuvânt al comisarului pentru Piaţa Internă şi Servicii, Michel Barnier, la postul public de radio al Bulgariei, relatează Novinite, conform Mediafax.

Un alt motiv de îngrijorare îl reprezintă acordurile cu subcontractorii, care avantajează anumite companii bulgare şi ruse.

Hughes nu a menţionat nume de companii care ar provoca îngrijorare la Bruxelles, dar a spus că, în opinia ei, nu au început activităţi concrete de construcţie, astfel încât este încă uşor ca proiectul South Stream să fie îngheţat.

Săptămâna trecută a ieşit la iveală că Stroytransgaz, deţinută de Ghenadi Timcenko, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, aflat pe lista persoanelor sancţionate de SUA în urma crizei din Ucraina, va construi tronsonul bulgăresc al South Stream.

Oficialii UE au criticat felul în care a decurs licitaţia organizată la sfârşitul anului 2013, companiile având prea puţin timp să îşi pregătească ofertele.

"Da, cerem autorităţilor din Bulgaria să oprească proiectul, ne aşteptăm să ţină cont de această poziţie", a spus Hughes.

Afirmaţiile au fost făcute după ce Comisia Europeană a lansat, luni, o procedură de infringement împotriva Bulgariei, pentru nerespectarea legislaţiei UE, motivul fiind construcţia South Stream.

Ministerul Economiei şi Energiei a replicat că aşteaptă încă o scrisoare oficială din partea CE, în care să fie informat că procedura este în curs. Oficiali ai Ministerului Economiei au confirmat că vor respecta termenul de o lună pentru a da un răspuns oficial la o astfel de scrisoare.

Faptul că autorităţile bulgare susţin că nu au fost informate oficial contrazic anunţul lui Hughes, potrivit căruia CE a informat deja autorităţile de la Sofia de prima etapă a procedurii de infringement.

Hughes a subliniat că CE insistă ca activităţile de construcţie a gazoductului să fie îngheţate până când proiectul respectă legislaţia UE.

Gazoductul South Stream va trece pe sub Marea Neagră, din Rusia către Bulgaria, iar de acolo un tronson va fi către Italia, prin Grecia, iar un altul către Austria, prin Serbia, Ungaria şi Slovacia.

Construcţia conductei, care ar trebui finalizată până în 2017, are rolul să diversifice rutele către Europa, ocolind Ucraina.

Acţionarii South Stream sunt Gazprom (50%), grupul italian Eni (20%), Wintershall Holding din Germania şi EDF din Franţa (15% fiecare).

În decembrie 2013, Comisia Europeană a cerut ţărilor participante la proiectul South Stream, inclusiv Bulgariei, să renegocieze acordurile bilaterale cu Rusia, astfel încât să respecte legislaţia comunitară.

Uniunea Europeană a anunţat, la jumătatea lunii aprilie, că nu mai consideră South Stream o prioritate, iar Parlamentul European a adoptat o rezoluţie fără caracter obligatoriu pentru oprirea proiectului, în contextul crizei din Ucraina.

Disputele dintre Kiev şi Moscova privind preţul gazelor şi tarifele de transport au afectat de mai multe ori livrările de gaze către Europa, cel mai recent la începutul anului 2009. Tensiunile s-au amplificat între timp, în urma schimbării regimului de la Kiev, a anexării Crimeei de către Rusia şi a violenţelor din estul Ucrainei.

Cele mai citite

Croația reintroduce serviciul militar obligatoriu, după 16 ani de suspendare

Ministerul Apărării din Croația, membră NATO din 2009, a anunțat marți că, începând cu ianuarie 2025, va demara procesul de reintroducere a serviciului militar...

Programul de guvernare propune stimulente pentru tinerii absolvenți și subvenții pentru angajatori

Tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată cu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată vor primi o primă de stabilitate pe o...

SUA: Băncile mari dau în judecată Rezerva Federală pentru teste de rezistență controversate

Marți, băncile importante și grupurile de afaceri au intentat un proces împotriva Rezervei Federale (Fed), acuzând că testele anuale de rezistență aplicate marilor instituții...
Ultima oră
Pe aceeași temă