10.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăPoliticăUn studiu dezvăluie tragic câți basarabeni ar vota împotriva Unirii cu România

Un studiu dezvăluie tragic câți basarabeni ar vota împotriva Unirii cu România

Astfel, 30% ar vota pentru unirea Republicii Moldova cu România, în timp ce numărul persoanelor care ar vota împotrivă a scăzut până la 60%. Aproximativ 3% nu ar participa la un eventual referendum, iar 6% s-au declarat indecişi. Totodată, 58% dintre cei chestionaţi ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la UE, în timp ce 51% s-au pronunţat pentru aderarea la Uniunea Eurasiatică.

De asemenea, doar 22% dintre persoanele intervievate s-au exprimat pentru aderarea Republicii Moldova la NATO. Conform aceluiaşi sondaj, majoritatea moldovenilor consideră că actuala coaliţie formată din socialiştii proruşi şi Blocul ACUM (declarat proeuropean) îndreaptă Republica Moldova spre o ‘relaţie mai strânsă cu Rusia’.

Potrivit datelor studiului sociologic respectiv, 39% dintre cei intervievaţi consideră că alianţa de guvernare îndreaptă Republica Moldova spre Rusia, în timp ce doar 30% consideră că ţara se îndreaptă pe calea integrării europene. 31% au refuzat să răspundă.

La întrebarea ‘care din partidele actualei coaliţii poate rezolva mai bine problemele oamenilor?’, 34% au declarat că Partidul Socialiştilor; 20% au spus că această formaţiune este Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS, componentă a Blocului ACUM) în frunte cu actualul prim-ministru, Maia Sandu. Însă numai 4% dintre cei chestionaţi consideră că Platforma ‘Demnitate şi Adevăr’ (PPDA, cea de-a doua componentă a Blocului ACUM) al cărei lider este Andrei Năstase (care candidează pentru primăria Chişinăului) este formaţiunea care le-ar putea rezolva problemele.

În acelaşi timp, în cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova, doar trei partide ar accede în parlamentul de la Chişinău, conform sondajului IMAS. Astfel, Partidul Socialist ar obţine 36,1% de voturi, PAS – 20,7%, iar Partidul Democrat- 9,4%. PPDA, condusă de Andrei Năstase, ar obţine doar 3,5%, situându-se sub pragul de intrare în forul legislativ.

Sondajul IMAS a fost realizat în perioada 7-22 septembrie pe un eşantion reprezentativ de 1.500 de persoane din 121 de localităţi, având o marjă de eroare de 2,5%.

Cele mai citite

Germania arestează trei persoane suspectate că au colaborat cu serviciile secrete chineze

Trei germani au fost arestați sub suspiciunea că au colaborat cu serviciile secrete chineze. Se pare că aceștia au predat tehnologie care ar putea...

„El Clasico”, decis în prelungiri! Golul lui Jude Bellingham o duce pe Real Madrid aproape de un nou titlu

Real Madrid este foarte de a-și adjudeca al 36-lea titlu din istorie după ce s-a impus cu scorul de 3-2 în marele derby contra...

Ciucă și Ciolacu caută alt candidat pentru Primăria Capitalei, în locul lui Cîrstoiu

Liderii PNL și PSD, în frunte cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, sunt reuniți la Palatul Victoria, unde caută un alt candidat la Primăria...
Ultima oră
Pe aceeași temă