Un europarlamentar român, Corina Crețu, cere cetățenia Republicii Moldova.
Corina Crețu a anunțat decizia de a cere cetățenia Republicii Moldova într-un mesaj postat, marți seară, pe internet.
„În semn de solidaritate pentru refugiați și de recunoștință pentru bunicii și străbunicii mei dinspre Mama, voi solicita – pe lângă cetățenia română – și pe cea a Republicii Moldova, în temeiul articolului 12 din Legea cetățeniei a Republicii Moldova, ca descendentă directă a unor cetățeni refugiați din Basarabia după 1940”, a anunțat eurodeputatul Corina Crețu. Cererea se bazează pe faptul că mama ei și bunicii dinspre mamă s-au născut în Basarabia. Cererea se dorește și un „omagiu adus refugiaților care fug din calea războiului”.
Corina Crețu provine din PSD și a fost consiliera lui Ion Iliescu, în perioada în care acesta a fost șef de stat.
Corina Crețu a fost comisar european pentru Politică Regională. Ea precizează că, dacă va obține a doua cetățenie, va putea ajuta și mai mult Republica Moldova să se apropie de Uniunea Europeană.
Cetățenia Republicii Moldova se poate acorda urmașilor foștilor refugiați
„Suntem îngrijorați de impactul pe care agresiunea Rusiei în Ucraina îl are asupra Republicii Moldova. Suntem conștienți de provocările majore cu care autoritățile Republicii Moldova se confruntă în acest momente, pe mai multe planuri – umanitar, financiar, energetic și de securitate. Parlamentul European susține cu tot ce se poate Republica Moldova.
Depunerea candidaturii pentru a deveni membra a Uniunii Europene reprezintă un pas istoric și natural, în condițiile în care Republica Moldova face parte din familia europeană. Demararea acestui proces de aderare a fost un obiectiv mult așteptat pentru Republica Moldova, care a muncit din greu, însă și unul care va necesita eforturi constante în materie de aderare.
Acest obiectiv de aderare la UE ar oferi o perspectivă reală pentru un viitor democratic, stabil și prosper la care cetatenii de dincolo de Prut sa privească cu încredere”, precizează Corina Crețu.
Republica Moldova a trimis cererea de primire în UE
Amintim că, acum câteva zile, președinta Maia Sandu a semnat cererea de primire a Republicii Moldova în UE. Din punct de vedere militar, Republica Moldova rămâne țară neutră. Cererea Republicii Moldova a fost transmisă imediat după ce Ucraina făcuse și ea cerere să intre în UE.
În replică, separatiștii de la Tiraspol au cerut din nou recunoașterea „independenței” Transnistriei. Ei acuză guvernul de la Chișinău că nu le-a cerut acordul pentru intrarea în UE.
Autoritățile UE n-au indicat un termen clar până la care ar putea integra Republica Moldova. Totuși, UE susține financiar Republica Moldova, mai ales de când primește refugiați din Ucraina.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!