Toate cele trei proiecte care eliminau indemnizația pentru limită de vârstă din Statutul deputaților și senatorilor, depuse de USR, PNL și PSD, au ajuns pe ordinea de zi a plenului reunit al celor două Camere. Solicitarea a fost făcută de președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, care în urma unei discuții avute cu liderul grupului PSD de la Cameră, Alfred Simonis, a cerut includerea acestui punct pe ordinea de zi suplimentară.
Președintele Comisie pentru statut, Nicușor Halici (PSD), a anunțat în plen că propunerea PSD a fost cea care a primit raport favorabil.
Parlamentarii s-au contrazis în plen, iar Alfred Simonis i-a spus președintei Senatului, Anca Dragu, care l-a invitat la cuvânt că nu îl poate obliga să vorbească în plen. El a subliniat că nu vrea să spună nimic la acest proiect de lege, în afară de faptul că este inițiator împreună cu colegii săi.
În plen, reprezentantul UDMR a anunțat că formațiunea nu susține proiectul și a acuzat demagogia și populismul în privința eliminării pensiilor speciale ale parlamentarilor. El a spus că toate categoriile de pensii speciale trebuie limitate sau impozitate. „Tocmai vă pregătiți să vă înșelați alegătorii prin eliminarea celei mai mici pensii speciale”, a spus senatorul Turos Lóránd.
Liderul AUR, George Simion, a anunțat că votează „pentru” și a spus că vrea plafonarea pensiilor speciale și pentru alte categorii sociale pentru că „așa este corect”.
Președintele USR PLUS, Dan Barna, a atras atenția că PSD, care a inventat pensiile speciale, a fost obligat să recunoască că acestea sunt „o porcărie”.
Președintele PNL, Ludovic Orban, a atras atenția că Parlamentul are ocazia să reintre în slujba cetățeanului român, să arate că „nu ia partea leului”. „Nimeni nu are dreptul să aibă privilegii, chiar dacă este la decizie”, a spus Orban, de la tribună. El a reamintit că PSD a fost inițiatorul acestui tip de pensii. Orban a spus că acesta este un prim pas și că vor fi eliminate și alte tipuri de pensii.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a acuzat PNL a înghețat pensiile și salariile și că PSD doar a reacționat la aceste decizii.
Tentativa UDMR
O încercare de împiedicare a eliminării pensiilor speciale pentru parlamentari a venit însă de la UDMR. Liderul Uniunii, Kelemen Hunor, a propus impozitarea pensiilor speciale la un nivel raportat la indemnizația președintelui României. Astfel, orice pensie mai mare decât indemnizația președintelui să fie impozitată cu 99% pentru valoarea care depășește salariul șefului statului, sugerează liderului UDMR.
Numai că acest plafon ar fi însemnat tocmai că pensiile parlamentarilor rămân neatinse pentru că ele nu ajung niciodată nivelul salariului șefului statului, care se ridică la aproximativ 15.000 lei net/ lunar (24.960 lei brut). Pensiile parlamentarilor sunt cuprinse între 2.000 și 12.000 lei. Singurele care ar fi ajuns să fie impozitate astfel ar fi pensiile magistraților.
Curtea Constituțională a declarat neconstituțională impozitarea cu 95% a pensiilor speciale, în varianta propusă de PNL, adoptată anul trecut de Parlament.
„Mie îmi plac abordările nuanțate, nu îmi plac abordările populiste. Am spus în coaliție să abordăm corect problematica și să facem un lucru just. Mie nu îmi plac abordările populiste de dragul de a fi mai frumos decât colegul din politică”. KELEMEN HUNOR, VICEPREMIER UDMR
TEHNIC VORBIND
Beneficiile parlamentarilor
Pensia pentru limită de vârstă, așa cum era ea denumită în Statutul deputaților și senatorilor, era cuprinsă între 2.000 și 12.000 lei/ lunar.
UDMR a vrut impozitarea
Propunerea UDMR de a impozita aceste pensii care au o valoare mai mare decât salariul președintelui ar însemna excluderea parlamentarilor de la impozitare.
Cea mai mare pensie specială
Cea mai mare pensie specială din România este încasată de un magistrat și ajunge la 78.000 lei/ lună.