El a subliniat că deocamdată este prematur să se pronunţe, interesul Uniunii fiind acum asigurarea obţinerii cât mai multor mandate în Parlament.
„Politica are ca funcţie şi încercarea de a participa în Executiv dacă există planuri pe care dorim să le realizăm în comun. Noi nu ne întoarcem spatele (…), spunem ‘da’, partea politicii este şi exercitarea puterii executive. Nu putem promite că aşa va fi, vom vedea. În primul rând trebuie asigurată o participare puternică în Parlament şi când avem această participare şi dacă putem forma o coaliţie de centru dreapta care poate duce înainte lucrurile şi pentru cele mai importante probleme poate da un răspuns corect pentru societate, atunci ne putem asuma această răspundere în perioada următoare”, a declarat Kelemen Hunor, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.
În ceea ce privește reforma constituțională, Uniunea nu va putea influenţa pe cine vor trimite românii în Parlament. „O reformă constituţională necesită două treimi şi întrebarea este dacă se poate compune o majoritate de două treimi care să facă o reformă constituţională acceptabilă pentru toţi cetăţenii României. La momentul actual nu putem da un răspuns. Noi nu putem influenţa pe cine trimit cetăţenii români în Parlament şi în ce procent”, a precizat Kelemen Hunor.
Ministrul Comerţului şi Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a arătat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că UDMR va decide dacă va participa sau nu într-o coaliţie de guvernare.
„Dacă UDMR va participa la o coaliţie guvernamentală de viitor este decizia UDMR-ului. Ar ar fi incorect să se ia o poziţie de la Budapesta şi de asta nici nu o facem”, a precizat Peter Szijjarto.