5.6 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăPoliticăTurcan vrea să îi „prindă” pe beneficiarii venitului minin garantat de 142...

Turcan vrea să îi „prindă” pe beneficiarii venitului minin garantat de 142 lei/ lună

Ne-am întrebat dacă tema pentru care Turcan vrea să „pună inspectorii la treabă” este una cu un real impact economic sau nu face decât să învrăjbească și mai mult diverse categorii sociale.

Ținând cont că venitul minim garantat este în acest moment de 142 de lei pe lună, costul anchetelor sociale ar putea fi mai mare decât suma recuperată de la cei care ”nu vor să muncească”.

Turcan a solicitat inspectorilor să controleze anchetele sociale ale primăriilor, spunând că aceste controale nu s-au mai făcut în ultimii doi ani. „I-am asigurat pe români că cei care pur şi simplu nu vor să muncească nu o să mai fie duşi în spate de oamenii harnici”, a spus ea. 

Ce nu spune ministrul muncii

Această temă a oamenilor care „fug” de muncă este unul dintre subiectele pe care diverși liberali au marșat de-a lungul anilor, fără a prezenta însă și cifrele concrete. Până acum, niciunul dintre cei care au adus astfel de acuzații nu au prezentat și cifre care să le susțină acuzațiile potrivit cărora statul român ar cheltui sume mari cu ajutoarele sociale.

Potrivit raportului privind ajutorul social (venitul minim garantat) din luna noiembrie 2020 publicat chiar de Ministerul Muncii, se aflau în plată 173.636 de persoane, adică aprox. 0.9% din populația României. O altă cifră pe care Turcan și alți liberali au evitat o pronunțe este suma încasată de un beneficiar al venitului minim garantat. Potrivit informațiilor oficiale, în noiembrie 2020, media a fost ridicola sumă de… 264,65 lei/ lună, cu nicio persoană nu ar putea supraviețui.

Pentru o persoană singură venitul minim garantat este 141,5 lei, în timp ce pentru o familie din formată din două persoane – acesta este de 255 lei. O familie de cinci persoane poate încasa 527 lei, iar dacă are mai mulți membri se adaugă câte 36,5 lei de persoană.

Beneficiarii nu sunt însă numai persoane care nu muncesc, ci și cei care muncesc dar au venituri foarte mici și sunt aflate în situații de criză sau în stare avansată de pauperitate.

 

Mai mulți beneficiari de pensii speciale 

În fapt, cei care iau venit minim garantat sunt mai puțini decât cei care încasează pensii speciale. Potrivit unor documente ale Curții Constituționale analizate de Europa Liberă, se pare că numărul beneficiarilor de pensii speciale este în acest moment de 208.000 de persoane. Pentru acesștia, organizația Declic susține că statul român plătește 750 de milioane de lei lunar, adică aproximativ 9 miliarde de lei anual. În luna noiembrie, pentru venit minim, statul a plătit 45.952.927 lei, însemnând de 16 ori mai puțin față de banii „tocați” de pensiile speciale.

În condițiile în care nici partidul din care face parte nu a făcut pași reali în ceea ce privește desființarea pensiilor speciale, ministrul muncii spunea săptămâna trecută că cea mai mare pensie specială aflată în plată este de 78.634 lei/ lună. Nici cumulul a două pensii speciale nu este interzis. De exemplu, președintele Curții Constituționale, Valer Dornean, încasează lunar o pensie specială ca fost Avocat al Poporului, una ca fost parlamentar și salariul de la CCR. Pensiile plătite acestuia sunt în valoare de 454.068 lei, respectiv 25.020 lei/an. Lunar, cele două pensii încasate de Dorneanu ar însuma peste 8.300 euro. 

Protest pe tema pensiilor speciale

Membrii Declic au coborât, sâmbătă, pe schiuri din Poiana Braşov, cu un banner cu mesajul „Tăiaţi pensiile speciale, nu pădurile!”. Declic cere noilor membri ai Guvernului şi ai Parlamentului să îşi asume de un calendar clar în privinţa eliminării pensiilor speciale şi salvării pădurilor, ambele teme fiind susţinute la nivel declarativ. Un banner de mari dimensiuni, cu o suprafaţă de 30 de metri pătraţi, a fost întins pe zăpadă cu mesajul,,Tăiaţi pensiile speciale, nu pădurile!”

 

„Statul român plăteşte anual aproximativ 9 miliarde de lei pentru pensiile speciale. (…) Aceste privilegii pentru ,,speciali” trebuie oprite odată pentru totdeauna”.
CĂTĂLINA HOPÂRTEANU, DECLIC

TEHNIC VORBIND

Venitul minim garantat
Suma pe care o poate primi un benefiar este de 142 lei / lună, iar o familie de cinci persoane poate încasa 527 lei.

Pensie specială
Cea mai mare pensie specială aflată în plată este de 78.634 lei/ lună și este încasată de un fost magistrat.

Beneficiari venit minim
173.636 de persoane se aflau în plată pentru venit minim garantat în noiembrie anul trecut, potrivit datelor oficiale.

Beneficiari pensii speciale
Numărul beneficiarilor de pensii speciale este în acest moment de 208.000 de persoane.

Cine toacă mai mulți bani
Pensiile speciale costă statul român de 16 ori mai mult decât venitul minim garantat, în fiecare lună.

Cele mai citite

Primele voturi prin corespondență din diaspora, au fost recepționate de Poșta Română

Acțiunea se înscrie în acordul semnat între Compania Poșta Română și Autoritatea Electorală Permanentă Într-un comunicat de presă, Compania Națională Poșta Română a transmis că...

Primele voturi prin corespondență din diaspora, au fost recepționate de Poșta Română

Acțiunea se înscrie în acordul semnat între Compania Poșta Română și Autoritatea Electorală Permanentă Într-un comunicat de presă, Compania Națională Poșta Română a transmis că...
Ultima oră
Pe aceeași temă