„Guvernul a modificat un articol pe care nu avea voie să îl modifice, redefinind astfel statutul partidului parlamentar şi scoţând în mod flagrant în afara legii PMP. Faptul că PMP a fost scos din toate sectiile de votare de la referendum arată cât de debusolate şi speriate sunt nulităţile care au acaparat instituţiile statului şi care elimină, cu o brutalitate neimaîntâlnită, orice formă de opoziţie. Sper că Biroul Electoral Central va analiza cu obiectivitate tot ansamblul de legi care definesc statutul unui partid parlamentar. Avocatul Poporului încă nu a răspuns la solicitarea noastră. Doar Comisia de la Veneţia analizează sesizarea PMP, pentru acestă instituţie starea democraţiei chiar contează”, a declarat preşedintele PMP, Eugen Tomac, într-o postare sâmbătă pe Facebook.
Acesta a mai spus că premierul Viorica Dăncilă va răspunde penal pentru această ilegalitate, care a folosit această OUG ca „o formă de sancţionare a unui partid politic de opoziţie”.
„VVD va răspunde penal pentru aceasta ilegalitate, Marioneta lui Dragnea a îngrădit activitatea unui partid politic printr-o ordonanţă dată noaptea ca hotii. Doamna Dancilă, nu puteti modifica legea doar ca o forma de sancţionare a unui partid politic de opoziţie! Folosiţi pentru răzbunare un referendum pe care ţineţi cu dinţii să îl compromiteţi. Prin Ordonanţa de urgenţă pentru organizarea referendumului, doamna «reducem democraţia» a schimbat prevederea care permitea PMP sa aibă membri in birourile electorale ale secţiilor de votare”, a completat liderul deputaţilor PMP.
Tomac a explicat că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului intră în contradicţie cu o lege din anul 2015.
„Mai exact, a schimbat definiţia partidului parlamentar, prin introducerea obligativităţii de a avea grup parlamentar in ambele Camere! Desigur, a fost o miscare cu destinaţie precisa, dat fiind ca tot actuala putere ne-a desfiinţat grupul de la Senat. Înţeleg rolul unei Ordonanţe de urgenţă (în vigoare cu mai puţin de o lună înainte de data referendumului!!!!) pentru a facilita exercitarea dreptului de vot de către cetateni, dar nu văd URGENŢA schimbării unor prevederi doar pentru a restrânge dreptul de reprezentare în secţii a unui partid parlamentar!! Acesta este regimul iliberal care ne guvernează azi de la Victoria! Mai mult, Ordonanţa de urgenta intra in contradicţie cu legea 208/2015, care defineşte un partid parlamentar ca având cel puţin un grup, nu două, aşa cum s-a gândit VVD să adauge”, a conchis Tomac.
Potrivit Legii 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, partidele politice care au reprezentare în cel puţin una dintre Camerele Legislativului pot avea reprezentanţi în secţiile de votare.
„Art. 118, alin. (2) În sensul prezentei legi, prin partide politice parlamentare se înţelege partidele şi alte formaţiuni politice care au grup parlamentar propriu în cel puţin una din Camerele Parlamentului şi care au obţinut în urma ultimelor alegeri pentru Parlamentul României mandate de deputaţi sau senatori pentru candidaţii înscrişi pe listele acestora ori pe listele unei alianţe politice sau electorale din care au făcut parte partidele ori formaţiunile politice respective, precum şi alianţele politice sau electorale care au în componenţă astfel de partide ori formaţiuni politice”, se arată în actul normativ.
PMP s-a adresat Comisiei de la Veneţia, privind OUG adoptată marţi, privind organizarea Referendumului pentru redefinirea familiei, potrivit căreia doar partidele care au grupuri în ambele Camere ale Parlamentului pot avea reprezentanţi în secţiile de votare, a anunţat Eugen Tomac. De asemenena, PMP a sesizat Avocatul Poporului cu privire la aceeaşi Ordonanţă de urgenţă.