Atacurile – acuză Terteleac – datează din august 2018, din preajma așa-zisului Miting al Diasporei, când “am demontat, în mai multe comunicate ARI lipsa de legitimitate a acelei acțiuni și am denunțat folosirea siglei Diasporei de către forțe oculte, sprijinite de USR cu scopuri politice care n-aveau nimic de-a face cu problematica românilor aflați în străinătate”. Alianța a transformat astfel Diaspora în “berbece politic”, însă eforturile lui Eugen de demascare au zădărnicit “mitingul așa-zis al Diasporei din Piața Victoriei [, care] s-a dovedit un eșec”, se laudă liderul ARI.
Iritați, “demagogii agresivi de tip bolșevic ai USR-PLUS și-au dublat eforturile de denigrare” către Terteleac, mai ales când acesta a propus desființarea filialelor din străinătate a partidelor românești, la Forumul Diasporei (4-8.09.2019, București), fiindcă “înființarea de filiale pe teritoriul altui stat este ilegală și neconstituțională, iar “legile multor state din UE, sau extra UE, nu permit activitatea politică a partidelor străine pe teritoriul propriu”. Altfel, “se violează art. 77 din Regulamentul UE 2016/679”.
Încălcând acestea, USR-PLUS – și alte partide – au făcut o campanie electorală agresivă – strângând semnături pentru prezidențiale organizate în locuri în care nu aveau voie să o facă: consulate, biserici etc. Asta distruge “participarea românilor din străinătate la procesul electoral, provocând un absenteism cvasi-generalizat la înscrierea pe listele electorale sau vot prin corespondență”.