14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăTeodorovici vrea retragarea inspectorilor ANAF, detașați la parchete

Teodorovici vrea retragarea inspectorilor ANAF, detașați la parchete

“Am găsit la ANAF, din păcate, persoane detaşate de la alte structuri ale statului pe anumite funcţii de conducere la ANAF, exact în zona de trimitere a unor sesizări către parchete. Şi am spus, uzând şi de experienţa mea ca auditor, că este un conflict cras de interese. Cu alte cuvinte, am cerut şefului ANAF să înceteze detaşarea acestor persoane, adică retrimiterea lor în structurile din care proveneau”, a spus ministrul, citează Agerpres.

În privinţa inspectorilor fiscali detaşaţi la parchete, ministrul Teodorovici a spus că şi-ar dori ca aceştia să nu se mai întoarcă, dar, în cazul în care se va întâmpla acest lucru, să fie întreruptă “încrengătura între instituţii”.

“Avem cam 300 şi ceva de inspectori fiscali care, astăzi, sunt detaşaţi la parchete, pentru a ajuta parchetele în activităţile lor curente, lucru care la fel am cerut să înceteze, în sensul că ori toţi cei 300 şi ceva rămân la parchete şi am modificat schema de funcţionare, cu posturile să rămână acolo şi să întrerupem orice fel de legătură, ori, dacă se întorc – dar nu îmi doresc acest lucru – să poată să o facă, dar să nu mai fie această detaşare şi încrengătură între instituţii. Avem legile care sunt clare şi transparente pentru toată lumea şi acţionăm în baza acelor legi. Protocoalele nu se justifică”, a declarat ministrul Finanţelor Publice.

În primele luni ale anului trecut, Serviciul Român de Informaţii a anunțat că a demarat procedura retragerii a 28 de ofiţeri detaşaţi la ANAF, care au asigurat inclusiv standarde superioare de integritate

Potrivit Serviciului Român de Informaţii, specialişti militari ai SRI au fost detaşaţi la solicitarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în baza unei hotărâri a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării clasificate şi în conformitate cu prevederile Legii 80/1995 şi ale Legii 284/2010. Activitatea acestora la ANAF a vizat asigurarea unor standarde superioare de integritate, creşterea gradului de expertiză analitică şi consolidarea unor mecanisme şi proceduri de lucru unitare.

Viorel Ștefan, pe atunci ministrul de Finanțe, explica ce făceau de fapt ofițerii SRI.

„Prezenţa SRI-ului în ANAF nu avea ca scop să se substituie obligaţiilor inspectorilor ANAF, să facă controale fiscale. Rolul acestor salariaţi detaşaţi, în temeiul unei decizii a CSAT-ului, a fost mai ales pe palierul de elaborare de strategii, analize. Pe evaluarea SRI-ului s-ar părea că s-a atins obiectivul pentru care au fost transferaţi pe o perioadă determinată la ANAF. SRI-ul a luat această decizie de a solicita ANAF-ului să-şi retragă oamenii, iar decizia trebuie să ajungă în CSAT. Probabil în această lună în şedinţa CSAT-ului se va lua în dezbatere această decizie, după care se va întâmpla în fapt retragerea angajaţilor SRI”, a declarat Viorel Ştefan.

În 2015, când era premier din partea PSD, Victor Ponta spunea că sunt detașați la ANAF 140 de ofițeri SRI pentru combaterea evaziunii fiscale. „Da, este adevărat. E normal să fie aşa. Am schimbat Legea insolvenței și avem de recuperat 10 miliarde de euro de la firme intrate în insolvență. S-a dizolvat Garda Financiară, s-a făcut DGAF așa încât să avem cât mai puțină corupție în zona de ANAF. Am dat niște instrumente mai puternice”, explica prim-ministrul social-democrat.

Cele mai citite

VIDEO. Cătălin Cîrstoiu: “Îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Traian Băsescu”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL la Primăria Capitalei, a vorbit, înt-o conferință de presă, despre expunerea publică ce i-a adus "mult rău"...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...
Ultima oră
Pe aceeași temă