18 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăPoliticăTeodor Meleșcanu, despre mutarea ambasadei la Ierusalim: Ne consultăm cu partenerii noștri...

Teodor Meleșcanu, despre mutarea ambasadei la Ierusalim: Ne consultăm cu partenerii noștri americani

El a afirmat că, în problema mutării misiunii diplomatice, “există nişte chestiuni legate de funcţionalitatea, mai buna funcţionare a ambasadelor care sunt la Tel Aviv şi fac zilnic naveta”.

Totodată, şeful diplomaţiei române a vorbit despre contextul în care este luată în considerare o variantă a mutării ambasadei. La finalul anului trecut, preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat că Statele Unite ale Americii recunosc Ierusalimul drept capitala Israelului, iar misiunea diplomatică americană din Israel va fi mutată din Tel Aviv în Ierusalim.

Adunarea Generală a ONU a adoptat pe 21 decembrie 2017 o rezoluţie care solicită Statelor Unite să-şi retragă decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a statului Israel, informează agenţiile de presă internaţionale.

“România respectă rezoluţiile Adunării Generale, respectă rezoluţiile Consiliului de Securitate şi punctul nostru de vedere este acela că e necesară o relansare foarte rapidă a dialogului direct al negocierilor dintre israelieni şi palestinieni şi este nevoie să se pornească de la lucrurile fundamentale concepute şi aprobate la nivelul ONU, respectiv ideea existenţei a două state”, a spus Meleşcanu, pe această temă.

El a afirmat că, pentru a lua “o decizie în cunoştinţă de cauză”, România trebuie să aibă “toate datele”. “Va trebui să avem şi nişte consultări pe această temă cu partenerii noştri americani (…) E unul din proiectele pe care le urmăresc”, a punctat el.

Meleşcanu a vorbit şi despre aspectele pragmatice ale acestei mutări. “Din punct de vedere practic există foarte multe avantaje în mutarea unui oficiu diplomatic într-o ţară cu care avem relaţii foarte strânse, cum este Israelul”, a detaliat ministrul.

Şeful diplomaţiei române a vorbit şi despre decizia României de a se abţine de la vot în sesiunea Adunării Generale ONU pe tema Ierusalimului.

“Decizia de a exprima un vot prin abţinere, de a ne abţine de la vot, a fost exclusiv determinată de faptul că noi dorim ca România să poată juca un rol de mediator. Nu am dorit să luăm oficial partea unuia împotriva celuilalt, ci dimpotrivă, să ne prezentăm ca o ţară cu mare dorinţă şi deschidere pentru a contribui la găsirea unei soluţii a acestui conflict”, a afirmat Teodor Meleşcanu.

Cele mai citite

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...
Ultima oră
Pe aceeași temă