3.9 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăPoliticăTensiuni prin „județenele“ principalelor partide ale Puterii și Opoziției, PSD și PNL

Tensiuni prin „județenele“ principalelor partide ale Puterii și Opoziției, PSD și PNL

Dacă la „Centru” se accelerează pregătirea campaniei electorale pentru alegerile pentru Parlamentul European, cu sondaje de opinie, anunțarea listelor, lupte grele date pe ultima sută de metri de politicienii cu dosare penale care vor un loc eligibil pe listă care să le asigure imunitatea, în unele dintre organizațiile județene ale principalelor partide de la Putere și din Opoziție, PSD și PNL, apar și alt gen de tensiuni. Este vorba de dispute interne provocate de rivalități, orgolii, conflicte mai vechi sau mai noi, care încep să fie tranșate la -nervi, dar și în perspectiva alegerilor locale și parlamentare din 2020. Sunt măcinate de astfel de conflicte interne organizațiile din Galați ale PNL și PSD.

 

La PNL – un război al -orgoliilor, la PSD – -„scheletele din dulap”

În cazul PNL Galați există un război dus de actualul președinte, senatorul -George Stângă, împotriva fostului lider, deputatul Victor Dobre, vicepreședinte PNL și fost ministru al Administrației. La PSD Galați, organizație controlată cu mână de fier de europarlamentarul Dan Nica, apar tensiuni provocate de „scheletele din dulap”. Consiliul Județean (CJ) Galați, condus de președintele executiv al PSD Galați, Costel Fotea, trebuie să recupereze în instanță prejudicii de sute de mii de lei produse de deputatul Nicolae Bacalbașa până în 2016, când era președinte CJ. Bacalbașa nu vrea să plătească acești bani și amenință cu dezgroparea securii războiului.

 

Când dreapta e condusă de Stângă…

Pentru electoratul de -dreapta din Galați, care își dorește o înlocuire la guvernarea locală a coaliției PSD-ALDE de către PNL, în colaborare cu USR și PMP, este descurajant ceea ce se întâmplă la PNL Galați. E un război ridicol, care diminuează scorul electoral la Galați al principalului partid din opoziție. În 2016, liderul de atunci al organizației, Victor Dobre, a făcut câteva manevre surprinzătoare. Prin schimbarea componenței structurilor de conducere și  aranjarea voturilor au fost eliminați de pe listele pentru alegerile parlamentare chirurgul Paul Ichim, care era din 2008 senator PNL, și deputatul Mircea Toader, parlamentar din anul 2000, fost lider al Grupului PDL din Camera Deputaților. În locul lui Ichim, pe locul 1 al listei pentru Senat a fost pus George Stângă, liderul organizației de tineret, iar locul 1 al listei pentru Cameră a fost al lui Dobre. Aceste aranjamente au adus dezamăgire multor membri PNL, care nu s-au mai implicat în campania electorală, iar la alegerile din decembrie 2016 PNL Galați a obținut rezultate foarte slabe, mandatul de senator al lui Stângă și cel de deputat al lui Dobre. În aprilie 2017, Dobre i-a pasat lui Stângă șefia  organizației, primind în schimb susținerea pentru funcția de vicepreședinte al PNL la nivel național. Noul șef al PNL Galați, George Stângă, a încercat să își mărească autoritatea prin măsuri care i-au dovedit mai degrabă lipsa de abilitate în conducerea unei organizații de dreapta. La un partid de stânga, la PSD i-ar fi reușit. A urmat un val de demisii. În martie 2018 a demisionat din funcții și ultimul medic care mai era în structurile organizației, cardiologul Mihai Bucatanschi, nemulțumit că a fost sancționat de Stângă pentru că încă nu își făcuse comisie de secție de votare din 5 oameni. Dacă începând cu anii ‘90 PNL Galați avea printre membri foarte mulți medici cunoscuți, respectați de gălățeni, acum nu mai are nici un medic în structurile sale.

 

Senatorul Stângă a -schimbat broasca de la ușa deputatului Dobre!

Recent s-a întâmplat și un episod absurd: la ordinul președintelui PNL Galați a fost schimbată yala de la cabinetul lui Victor Dobre. Vicepreședintele PNL la nivel național și-a găsit „bagajele” în subsolul sediului PNL. Invitat la o emisiune a televiziunii „Realitatea Galați Brăila”, Victor Dobre a recunoscut situația penibilă, că la PNL politica a coborât la nivelul schimbării yalei.

Moderator: „Când se intră în sediul PNL Galați, primul birou din stânga este biroul dumneavoastră. Aud că v-au schimbat yala. Că nu mai aveți acces la biroul dumneavoastră”.

Victor Dobre: „A fost biroul președintelui în ultimii ani. Ani de zile a fost cabinetul domnului senator Paul Păcuraru. Eu eram președintele organizației și el era senator. După ce a plecat din politică, în 2008, acolo a fost cabinetul meu”.

Moderator: „Și acum domnul Stângă vrea biroul de pe stânga!”.

Victor Dobre: „Da, e intenția asta”.

Moderator: „A venit să discute cu dumneavoastră?”.

Victor Dobre: „Probabil că dacă ar veni să discute ar fi altceva”.

Moderator: „N-a venit să discute cu dumneavoastră”.

Victor Dobre: „Nu”.

Moderator: „Și v-a schimbat încuietoarea la birou!”

Victor Dobre: „Nu știu dacă el. În orice caz, nu m-am simțit bine, motiv pentru care mi-am deschis un alt cabinet parlamentar”.

Dacă în prag de alegeri un senator PNL n-are altceva mai bun de făcut decât să schimbe yala de la ușa biroului unui deputat PNL, la Galați se profilează o lungă prelungire a etichetei de „județ roșu”.

 

Bacalbașa, în război cu președintele executiv al PSD Galați

În vara trecută, pe rolul Tribunalului Galați a apărut dosarul 2491/121/2018, în care „reclamant” este CJ Galați, iar deputatul PSD Nicolae Bacalbașa are calitatea de „pârât”. Dosarul nu poate fi pus la dispoziția presei înaintea  procedurilor de începere efectivă a procesului. Dar cum este vorba de o acțiune în contencios administrativ, iar obiectul acțiunii în instanță este „pretenții”, avem certitudinea că e vorba de prejudicii produse de „pârâtul” Nicolae Bacalbașa „reclamantului” CJ Galați. Actualul președinte al CJ Galați, Costel Fotea, a refuzat să ne dea vreun detaliu, spunând că este o acțiune pe rol. Altfel un personaj comunicativ, Fotea refuză să comenteze subiectul pentru că acțiunea în instanță e translatată în context politic. Costel Fotea, cel nevoit să deschidă acțiunea în instanță la cererea Curții de Conturi, este și președintele executiv al PSD Galați, iar „pârâtul” este Nicolae Bacalbașa, deputat PSD de Galați. E un război în instanță între doi lideri ai PSD Galați. Surse din PSD Galați ne-au declarat că la un moment dat Fotea ar fi spus în legătură cu acest proces că a găsit niște „schelete în dulap”. Aceleași surse mai spun că „Bacalbașa amenință prin sediu că, dacă va fi obligat să scoată vreun leu din buzunar, va face dezvăluiri despre ce se întâmplă în PSD Galați la România TV”.

 

Prejudiciile produse de Bacalbașa, dezvăluite de „România liberă”

Surse din CJ Galați ne-au declarat că juriștii au deschis acțiunea în instanță pentru recuperarea prejudiciilor de circa 200.000 de lei produse prin cantitățile enorme de carburanți pe care, în calitate de președinte al CJ, Nicolae Bacalbașa le-a alocat ilegal mașinilor sale de serviciu. Aceste pagube aduse banului public au fost dezvăluite în mai 2015 de „România liberă” și două luni mai târziu prejudiciile erau constatate de Curtea de Conturi, care a efectuat un control ca urmare a dezvăluirilor noastre. În calitate de președinte CJ, Bacalbașa și-a alocat mai multe mașini de serviciu, Volkswagen-ul Tuareg GL-01-CJG, Skoda Octavia GL-42-CJG și Dacia Papuc GL-18-CJG, -fiecare cu cota ei de benzină. În 2013, pentru deplasările lui -Bacalbașa cu Tuaregul s-au consumat 7.081 litri de benzină, cu 5.281 litri mai mult decât cota alocată legal. O depășire cu 293%! În 2013, cu Tuaregul și Skoda au parcurs 38.000 km. În 2014, -Bacalbașa a parcurs cu Skoda 14.375 km, iar cu Dacia alți 28.375 km. În total, în 2014, a parcurs 42.750 km, mai mult decât circumferința Pământului la Ecuator, de 40.076 km. Multe dintre deplasările sale de la Galați la București nu -aveau un scop administrativ, ci erau pentru participarea  sa la talkshow-urile de la „România TV” și „Antena 3”. 

Cele mai citite

UTA Arad – Botoşani 2-0. Arădenii smulg cele trei puncte – VIDEO

UTA Arad - Botoşani 2-0. Arădenii au obținut o victorie importantă pe teren propriu împotriva echipei FC Botoșani, într-un meci din etapa a 21-a...

Inspectorii antifraudă fiscală, amenzi și confiscări de peste 117 milioane de lei în patru luni

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au desfășurat, între septembrie și decembrie 2024, o campanie intensă pentru combaterea evaziunii fiscale. În urma acțiunilor operative...

Mesaj important pentru românii care se îndreaptă către Portugalia în perioada 24 decembrie – 1 ianuarie

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) atenționează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Portugalia despre disfuncționalitățile logistice în gestionarea bagajelor pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă