„Nu ştiu care este exact situaţia proiectelor legislative de pe masa Guvernului. Ştiu că există un astfel de proiect la nivelul Parlamentului, se pare că ar exista unul dar nu am avut o discuţie în acest sens cu colegii mei, nici la nivelul coaliţiei pentru a vă putea da un răspuns. Am spus că nu trebuie să fie un subiect tabu. Având în vedere gravele excese la nivelul DNA, din trecut, prin care procedurile judiciare au fost grav prejudiciate, având în vedere că anchetele s-au făcut pe baza protocoalelor secrete ilegale, sigur se impune o măsură mai degrabă reparatorie, pentru că nu avem posibilitatea să ştim care sunt procesele în care au fost condamnaţi vinovaţi sau nevinovaţi. De aceea s-a vorbit despre amnistie şi graţiere. Nu am hotărât acest lucru. Din acest punct de vedere cel mai în măsură ar fi ministrul Justiţiei să propună o soluţie”, a declarat liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, miercuri la Parlament.
Tudorel Toader a spus că nu există, la Ministerul Justiţiei, un proiect privind amnistia sau graţierea, subliniind totodată că legiuitorul ar putea fi generos în an centenar, mai ales pentru că de-a lungul vremii au fost mai multe astfel de acte de clemenţă.
„În istorie au fost multe acte de clemenţă referitoare la amnistie, eventual la graţiere. De fiecare dată, emitentul a prevzut condiţiile, dar şi excepţiile – nu e normal să graţiezi, anmistiezi faptele grave împotriva persoanei. Suntem în an Centenar. Legiuitorul ar putea fi generos. Există în Parlament de anul trecut un proiect privind amnistia şi graţierea. E vorba de o voinţă politică, o politică penală pe care legiuitorul are deplină libertate să o promoveze. Vom vedea dacă aceasta e calea de urmat. La Ministerul Justiţiei nu există nici în discuţie, nici în elaborare sau avizare un proiect de act normativ – lege sau OUG – de amnistie sau graţiere”, a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.