Foto: Agerpres

APADOR-CH critică ideea unui referendum simultan cu alegerile europarlamentare

Organizația neguvernamentală APADOR-CH susține că ideea președintelui Klaus Iohannis, de a se organiza un referendum chiar în ziua în care se desfășoară alegerile europarlamentare, este neinspirată.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 27.03.2019 - 18:10

Dacă există o problemă naţională extrem de importantă, care să necesite organizarea unui referendum, “atunci referendumul trebuie tratat corespunzător importanţei sale şi organizat separat, nu ca simplă anexă electorală”, subliniază un comunicat transmis de APADOR-CH.

Reacția acestei organizații neguvernamentale vine după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că dorește desfășurarea unui referendum chiar în ziua de 26 mai 2019, în care românii își vor exprima votul pentru alegerea viitorilor membri ai Parlamentului European.

Ideea referendumului a apărut înainte să fie găsită întrebarea

Referendumul nu trebuie folosit ca un „autobuz electoral”, “al cărui scop este aducerea unui număr cât mai mare de votanţi la alegerile parlamentare, naţionale sau europene. În mod logic, mai întâi trebuie să existe o problemă de importanță naţională, identificată în mod clar, care frământă întreaga naţiune, problemă la care răspunsul se poate afla în urma unui referendum naţional. În cazul de faţă, mai întâi a fost ideea / ingineria organizării unui referendum şi abia după aceea s-a pus problema care este întrebarea ce trebuie pusă la referendum”, observă APADOR-CH.

Comunicatul acesteia amintește că “încă de pe vremea lui Caragiale, prototipul alegătorului a fost cetăţeanul turmentat”, iar în anul 2019, suprapunerea referendumului naţional cu alte alegeri va duce la o interferenţă de teme şi subiecte, care se vor dezbate simultan. Această suprapunere a dezbaterilor nu va favoriza limpezirea unor puncte de vedere, în interesul alegătorilor, ci dimpotrivă. “Câştigul pentru alegători, constând în informare corectă şi completă, va fi minim, în timp ce mulţi politicieni vor putea jongla cu nonşalanţă între teme fără legătură între ele”, consideră APADOR-CH.

Reprezentanții acestei organizații au decis, din aceste motive, să nu participe la consultările de la Palatul Cotroceni, organizate la data de 26 martie, pe acest subiect, de Administrația Prezidențială. Directorul executiv al APADOR-CH, Georgiana Gheorghe, precizează că organizația ei a fost invitată să participe la aceste consultări, dar a decis să nu dea curs acestei invitații.

Comentarii