5.6 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăPoliticăAPADOR-CH critică ideea unui referendum simultan cu alegerile europarlamentare

APADOR-CH critică ideea unui referendum simultan cu alegerile europarlamentare

Dacă există o problemă naţională extrem de importantă, care să necesite organizarea unui referendum, “atunci referendumul trebuie tratat corespunzător importanţei sale şi organizat separat, nu ca simplă anexă electorală”, subliniază un comunicat transmis de APADOR-CH.

Reacția acestei organizații neguvernamentale vine după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că dorește desfășurarea unui referendum chiar în ziua de 26 mai 2019, în care românii își vor exprima votul pentru alegerea viitorilor membri ai Parlamentului European.

Ideea referendumului a apărut înainte să fie găsită întrebarea

Referendumul nu trebuie folosit ca un „autobuz electoral”, “al cărui scop este aducerea unui număr cât mai mare de votanţi la alegerile parlamentare, naţionale sau europene. În mod logic, mai întâi trebuie să existe o problemă de importanță naţională, identificată în mod clar, care frământă întreaga naţiune, problemă la care răspunsul se poate afla în urma unui referendum naţional. În cazul de faţă, mai întâi a fost ideea / ingineria organizării unui referendum şi abia după aceea s-a pus problema care este întrebarea ce trebuie pusă la referendum”, observă APADOR-CH.

Comunicatul acesteia amintește că “încă de pe vremea lui Caragiale, prototipul alegătorului a fost cetăţeanul turmentat”, iar în anul 2019, suprapunerea referendumului naţional cu alte alegeri va duce la o interferenţă de teme şi subiecte, care se vor dezbate simultan. Această suprapunere a dezbaterilor nu va favoriza limpezirea unor puncte de vedere, în interesul alegătorilor, ci dimpotrivă. “Câştigul pentru alegători, constând în informare corectă şi completă, va fi minim, în timp ce mulţi politicieni vor putea jongla cu nonşalanţă între teme fără legătură între ele”, consideră APADOR-CH.

Reprezentanții acestei organizații au decis, din aceste motive, să nu participe la consultările de la Palatul Cotroceni, organizate la data de 26 martie, pe acest subiect, de Administrația Prezidențială. Directorul executiv al APADOR-CH, Georgiana Gheorghe, precizează că organizația ei a fost invitată să participe la aceste consultări, dar a decis să nu dea curs acestei invitații.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Volumul plăţilor instant, în România, a înregistrat o creştere de 92,94%, în primele 10 luni

Această evoluție arată interesul crescut şi încrederea utilizatorilor în tranzacţiile rapide şi sigure Datele Transfond relevă faptul că, în prezent, infrastructura de plăţi instant cuprinde...

Volumul plăţilor instant, în România, a înregistrat o creştere de 92,94%, în primele 10 luni

Această evoluție arată interesul crescut şi încrederea utilizatorilor în tranzacţiile rapide şi sigure Datele Transfond relevă faptul că, în prezent, infrastructura de plăţi instant cuprinde...

Prognoza meteo pentru duminică: Ploi, lapoviță și ninsori în sud și est, vreme însorită în vest și nord

Duminică, în sudul, estul și parțial centrul țării, persistă norii și ploile, care pe alocuri vor fi însoțite de lapoviță și ninsoare. În Carpații...
Ultima oră
Pe aceeași temă